Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Amennyiben az elemzéseink olyan mértékű kockázatot tárnának fel, amely miatt nem tartható az eredetileg meghatározott indulási céldátum vagy nem biztosítható az új infrastruktúra megbízható és stabil indulása, úgy az MNB az érintett pénzforgalmi szereplőkkel együttműködve meg fogja hozni a szükséges döntéseket" - ezt válaszolta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére az Országgyűlés honlapján.

A képviselő azt kérdezte, mi a helyzet az azonnali fizetés indulásával, különböző sajtóhírek alapján ugyanis lehetséges, hogy egyes bankok nem készülnek fel teljesen a július 1-ére tervezett indulási határidőre. Az MNB pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelete július 1-jén módosul, ez a jogszabály tartalmazza az azonnali fizetés részleteit. Matolcsy válaszából kiderül, hogy a jegybank a bankok közötti pénzforgalmat lebonyolító Giro Zrt.-vel és a Magyar Bankszövetséggel is folyamatosan együttműködik, és követi, hogy áll az infrastruktúra fejlesztése. Jelenleg az eredeti menetrendnek megfelelően a tesztelés folyik, ezek eredményeit a jegybank folyamatosan értékeli, és figyeli az esetlegesen fellépő kockázatokat is.

Nem készülnek el

Az Mfor.hu arról írt korábban, hogy piaci berkekben azt mondják, az egyik nagybank azt kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű. Az Index pedig arról írt, hogy bár néhány külföldi hátterű bank teljesen felkészült már az indulásra, két hazai hitelintézet a bankszövetség ülésén felvetette, hogy késleltetné a rajtot. Hivatalosan viszont egyetlen piaci szereplő sem ismerte el, hogy nem állna jól a felkészüléssel.

Az mindenesetre beszédes lehet, hogy az MNB az azonnali utalás rajtjára szerette volna rávenni a bankokat arra, hogy csomag alapon árazott számlacsomagokkal álljanak elő, amelyekben egy havi fix összegért korlátlan számú átutalást végezhetnének az ügyfelek. Jelenleg az általános banki gyakorlat az, hogy a tranzakciókért egyenként fizetnek a kliensek, ami nem meglepő, hiszen a tranzakciós illetéket is tranzakciónként szedi be az állam.

Az illeték maradt

Az új számlacsomagok előfeltétele lett volna, hogy változzék a tranzakciós illetékfizetés rendszere. Erre volt is kísérlet, egy, a Pénzügyminisztérium által benyújtott pénzügyi salátatörvényben eredetileg a lakossági bankszámlákra kirótt illetéket évi 800 forintban, az idei tört évben 400 forintban határozták volna meg.

Ezt azonban a később kihúzták a törvényjavaslatból arra hivatkozva, hogy a családtámogatási programra kell a pénz. A módosítás egyébként nem került volna sokba, a Napi.hu számításai szerint nagyjából 5-10 milliárd forint közötti összeggel csökkentette volna a költségvetés bevételeit, de a készpénzhasználat visszaszorítása miatt ez valószínűleg idővel busásan meg is térült volna. A Pénzügyminisztérium nem zárkózott el attól, hogy később csökkenjen az illeték.