Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint az adószűrt maginfláción belül a piaci szolgáltatások inflációja 5 százalék közelében stabilizálódott, míg az iparcikkek árindexe továbbra is mérsékelt maradt. A feldolgozott élelmiszerárak emelkedése februárban tovább gyorsult, elsősorban a feldolgozott hústermékek és a tejtermékek áremelkedése miatt.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) nem változtak az előző hónaphoz képest.

Februárban a költségváltozásokra érzékeny - élelmiszer és üzemanyag - termékek áralakulása az infláció mérséklődésének irányába hatott, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása lényegében nem változott.

Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, változatlanul 1 százalék alatti árindex volt megfigyelhető. Ezen belül mind a tartós iparcikkek, mind a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal voltak magasabbak. A tavalyihoz képest enyhén magasabb árdinamika néhány szolgáltatáshoz kapcsolódott.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai tovább növekedtek februárban, amit elsősorban a feldolgozott hús- és a tejtermékek áremelkedése magyarázott.

A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai a világpiaci árakkal összhangban tovább nőttek, ami leginkább a sertéshús, illetve a friss zöldségek és gyümölcsök áraiban volt megfigyelhető.

A szabályozott termékek árai lényegében nem változtak januárhoz képest.

A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak, a 3 százalékos inflációs céllal konzisztens szinten alakulnak - állapította meg az MNB szakértője.

Inflációs mutatók februárban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 34,8%)1,1Egyéb tételek (súlya 65,2%)3,3
Keresletérzékeny infláció (súlya 57,7%)1,8Egyéb tételek (súlya 42,3%)2,6
Adószűrt maginfláció (súlya 70,6%)2,6Egyéb tételek (súlya 29,4%1,8
Forrás: MNB