Áprilisban az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent, amit főként az iparcikkek árainak  - a nagy változékonyságot mutató repülőjegyárak - csökkenése okozott. A többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) lényegében nem változott az előző hónaphoz képest - írták a Várhegyi Judit, az MNB főosztályvezetője.

Az idei negyedik hónapban a költségváltozásokra érzékenyebb  - élelmiszerek és üzemanyagok - termékek inflációhoz való hozzájárulása emelkedett, míg a keresletérzékeny termékek hozzájárulása nem változott.

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest csökkentek. A termékkörön belül a tartós iparcikkek és a nem tartós iparcikkek ára is mérséklődött. Utóbbi termékcsoportban az árak csökkenését főként a változékony árazású repülőjegyek árváltozása okozta. A piaci szolgáltatások árai áprilisban összességében 0,8 százalékkal emelkedtek.

A mobiltelefon- és internet-előfizetések, valamint a biztosítások árai a márciusi csökkenést követően áprilisban emelkedtek, ami a tavalyinál magasabb havi árdinamikát okozott a szolgáltatásoknál.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai érdemben nem változtak áprilisban.

A feldolgozatlan élelmiszerek-szezonálisan igazított és adószűrt -árai növekedtek, amit főként a sertéshús árának emelkedése okozott.

A szabályozott termékek árai lényegében nem változtak márciushoz képest.

A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogott szinten alakulnak - olvasható az MNB elemzésében.

Inflációs mutatók (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 33,4%)1,2Egyéb tételek (súlya 66,6%)2,7
Keresletérzékeny infláció (súlya 55,9%)1,8Egyéb tételek (súlya 44,1%)2,1
Adószűrt maginfláció (súlya 69,0%)2,4Egyéb tételek (súlya 31,0%1,5
Forrás: MNB