Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erős váltás olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) havi rendes kamatdöntését követő közleményből. Míg januárban a kulcsfontosságú utolsó mondat alapján csak megfigyel a testület, most már cselekvési lehetőségekről szól a tételmondat.

- Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a monetáris tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni - közölte a jegybank döntéshozó testülete.

A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,05 százalékon változatlanul tartotta. Továbbá a tanács decemberben a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlanul, legalább 300-500 milliárd forinton tartotta.

Mivel a testület negyedévente szokta felülvizsgálni a feltételeket, nem volt meglepetés a tartás, azonban a nyelvezet megváltozása ráerősít a piaci prognózisokra, miszerint az első negyedévi inflációs jelentés megjelenése mellett szigorodnak a feltételek.

A Raiffeisen Bank elemzőinek alapforgatókönyve szerint az MNB március 24-én 10 bázisponttal megemeli a kamatfolyosó alsó szélét, az egynapos betéti kamatot, amelyet követően a 3 havi bubor 50 bázispont körül stabilizálódhat az év hátralevő részében.

Állítják: le fog lassulni

A monetáris tanács szerint a fogyasztóiár-index meghaladta a decemberi inflációs jelentés előrejelzését. Januárjában az infláció 4,7, a maginfláció 4,0, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,7 százalékon alakult.

A megugró értékek nyomán Nagy Márton MNB alelnök szóban is hasonló üzenet küldött piaci szereplőknek, mint ami a mostani közleményből kiolvasható.

Ezzel együtt azt is megerősítették, hogy az infláció év eleji átmeneti emelkedését főként az üzemanyag- és az élelmiszerárak alakulása magyarázta. A fogyasztóiár-index 2020 első negyedévének végére az MNB várakozása szerint visszatér a toleranciasávba, és az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik.

A márciusi kamat-meghatározó ülés kimenetele nagyban függ az addig beérkező új adatoktól és piaci folyamatokról - kommentálta a kamatdöntést Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Az év további részének inflációs kilátásait még elég nagy bizonytalanság övezi, jelenleg úgy számolnak, hogy március-áprilisig még 4 százalék felett marad az ütem. Az ezt követő mérséklődés is visszafogottabb lehet, mint amire korábban számítani lehet, így Trippon szerint 2020 végére nem valószínű, hogy 3 százalék közelébe süllyedne a fő inflációs index.

A közlemény megjelenését követően a forint maradt 337 körüli szinteken az euróval szemben.