Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forintárfolyam az euróval szemben a szerda délután elért 340-es szint fölé emelkedett és csütörtök reggel is ott tartózkodott, majd éles korrekció következett - holott kilenckor napvilágot látott a váratlanul magas, 4,7 százalékos januári inflációs adat.

A visszaerősödés oka, hogy Nagy Márton az MNB alelnöke egy háttérbeszélgetésen jelezte: a magyar jegybank mindent megtesz annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, ennek érdekében minden eszközt felhasználnak majd - foglalt össze a helyzetet az Equilor Alapkezelő Zrt..

A jegybank szerint is az alap felfelé mutató inflációs kockázatok emelkedtek. Ez éles váltást jelent az MNB kommunikációjában, mivel korábban nem fejezték ki aggodalmukat a magas infláció miatt.

A jegybanki stáb gyorselemzése szerint az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,7 százalék lett. Az infláció emelkedését főként az üzemanyagok és az élelmiszerárak növekedése magyarázza.

Egy fontos rövidtávú támaszhoz tért vissza az árfolyam, 338,20 közelében. Amennyiben esetleg sikerülne letörni a következő napokban, további forinterősödés jöhe - véli az Equilor elemzői. (Igaz, csütörtök délelőtt újra a 339-es szintig gyengült vissza a forint - a szerk.)

A legutóbbi swap-tenderek szándékosan és tudatosan csökkentették a swap-állományt. Márciusig a jegybank ezzel az eszközzel reagál a piaci fejleményekre. Majd márciusban, az inflációs jelentés kapcsán értékeli a jegybank az inflációs képet és akkor döntenek a további lépésekről. A jegybank nem fél használni a rendelkezésére álló eszközöket - idézte Nagy Márton szavait a Portfolio.hu. Elmondása szerint a beérkező adatok inflációs hatására fókuszálnak majd, különös tekintettel a koronavírus, az olajárak és a forintárfolyam hatására.

Az MNB 4,6 százalékos januári inflációt várt, ehelyett lett 4,7 százalék az infláció. Az MNB februárban 4,2, márciusban pedig 3,7 százalékra számít. A bankközi likviditás érdemi szűkülésével számolnak, ez - a swap-állomány jelenlegi szintje mellett is - már önmagában a swap piaci hozamok és a Bubor további emelkedését hozhatja, még szigorúbb pénzügyi kondíciókat eredményezve.

A hazai lakossági megtakarítóknak pozitív reálkamata van az állampapíroknál, a külföldiek reálkamata valóban negatív, de őket nem a reálkamat érdekli - fogalmazott az alelnök a portál szerint.