"A miniszterelnök az Európai Tanács ülését követően, az ülés kimeneteléről szóban tájékoztatja az Országgyűlés ülését" - többek között ez szerepel az országgyűlés működését szabályozó törvényben, ám egy új kormánypárti képviselők által benyújtott törvénymódosító javaslat ezt kivenné a jogszabályból - írja a 24.hu.

A módosítás szerint a kormányfőnek a parlament helyett csak az illetékes - uniós ügyekkel foglalkozó bizottságnak - kell majd beszámolnia az Európai Tanács üléseiről.

A törvénymódosítás azért érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök a szóban forgó pontot nem tartotta be. Nem adott tájékoztatást ugyanis a Európai Tanács június 20-21-i üléséről, amikor megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő akkor levélben jelezte Kövér László házelnöknek, hogy a miniszterelnök nem számolt be az uniós tesület üléséről. Kövér László később elismerte, Orbán Viktor nem tartotta be a törvény vonatkozó pontját, de a házelnök szerint ez nem volt komoly baj.