Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's az Európai Unió (EU) előírásainak megfelelően előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját e hét péntekre tűzte ki. A hitelminősítő a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban - írta az MTI.

Ez a Moody's utolsó idei magyar felülvizsgálati időpontja. Magyarország a másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings további idei menetrendjében nem szerepel már.

A Moody's az idei első magyar felülvizsgálatot május 3-ára tűzte ki, de aznap végül nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én hajtott végre a kitűzött felülvizsgálati időpontban módosítást: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén magyar besorolást.

Magyarország azóta hat előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég öt alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer - tavaly november 23-án - az azóta is érvényben tartott "Baa3" szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings az idén felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait. Február 15-én a Standard & Poor's egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról.

A Moody's jelenlegi "Baa3" magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak - vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának - felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.