A napokban elindult a virágzás, s immár egyértelműen látszik, hogy az év elejei fagyok, bizony nagyon komoly károkat okoztak egyes gyümölcsfák esetében. Amint azzal korábban kalkuláltak a kajszi és az őszibarack esetében látszanak a legnagyobb károk - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a portálnak.

A kajszinál akadnak olyan területek, ahol sajnos 80, vagy még nagyobb, 100 százalékos a fagyár. Ráadásul néhány helyen hiába virágoznak a fák, még korántsem biztos, hogy a "sérülések" miatt lesz is rajta termés. Ez a terméskötődésénél dőlhet el, nagyjából május közepére.

Mindez összességében azt jelenti, hogy az idei kajszitermés a legjobb esetben is csak egy átlagos évnek - 30-35 ezer tonna - alig több mint a fele lehet itthon. Amennyiben végül a terméskötődés sem úgy jön össze, ahogy remélik a gazdák, akkor lehet csupán 10 ezer tonnányi termés jöhet össze.

Az őszibaracknál csak kicsivel jobb a helyzet, ott most a várakozások szerint egy átlagos év 60-65 százalékát lehet majd a fákról leszedni.

Hogy mindez mennyiben drágítja majd a gyümölcsöt, az döntően az európai termésen múlik majd. A honi termelés ugyanis az európainak csak egy marginális része.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.