A Balatonnak 120 centiméter a szabályozott, maximális vízszintje, a mai állapot 133 centis, tehát 13 centivel magasabb, mint amennyi lehetne - mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere az InfoRádiónak.

A településen a sok csapadék ellen homokzsákokkal próbáltak meg védekezni, és átemelőszivattyúkat is használtak, hogy a víz ne ömöljön be a település többi részére. A házakba szerencsére nem tört be a víz.

Balatonfenyves állami támogatásokból szeretné a partot magasabbra építeni, illetve egy olyan rendszert kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy a víz könnyedén visszaáramoljon a Balatonba - mondta Lombár, aki szerint ha hétvégére kisüt a nap és apad a víz a csatornákban, az nagyban javíthat a helyzeten. A húsvét utáni csendes időben már nem volt olyan probléma, ahol be kellett volna avatkozni.

Kedd reggel a Balaton átlag vízállása 133 centiméter volt, mivel az elmúlt napok kimondottan csapadékosak voltak a vízgyűjtő területeken - mondta a rádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. (A 2018-as március, a negyedik legcsapadékosabb volt a Balaton vízgyűjtő területén.)

Március közepén bejelentették, hogy elkezdték a tó vízének leeresztését a Sió-zsilipen maximális sebességgel (60 köbméter/másodperc). A Sió-csatornában a gát alatt mért vízállás március 16-án pár centiméterrel megdöntötte az eddigi, 2006 elején mért rekord-magasságot, elérte a 300 centimétert.

Az eddigi leeresztés eredménytelenséget jelzi, hogy az OVF honlapján található adatok szerint március 16-én a Balaton vízszintje Siófoknál 129 centiméter volt, míg ma, április 4-én 138 centiméter.