A benzin a hetet 336,2, a gázolaj pedig 334 forintos átlagárral kezdte a hazai kutakon - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal adataiból. Ez idei mélypont, sőt arra, hogy mind a két üzemanyagfajta ennél kevesebbe kerüljön, utoljára tavaly szeptemberben volt példa. (A benzin ebben az  időintervallumban novemberben csúszott a jelenlegi szint alá egy rövid időre).

Ennél jobban nem is alakulhatott volna a nyár az autósok számára, hiszen a második negyedévben az üzemanyag jövedéki adóját meghatározó referenciaidőszakban - vagyis április 1-től június közepéig - a Brent átlagára 50 dollár felett volt. Ennek köszönhetően az alacsonyabb jövedékiadó-szinten futottunk neki a szezonnak, amikor viszont a Brent rögtön mélyrepülésbe kezdett.

Ha ez így marad, akkor ennek a levét majd októberben isszuk meg, egy 6,3 és 12,7 forintos biztos drágulással, de az legalább nem a nyári költségvetést terheli.

Nem sokon múlt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a múlt héten tette közzé a második negyedéves Brent átlagárat, amely 51,2 dollár volt hordónként. Vagyis nem sokon múlt, hogy ne emelkedjen megint a jövedéki adó. Tavaly az utolsó negyedévben az átlagár 49,7 dollár volt, ott még kevesebben múlott, a változás. Akkor a csökkenés maradt el.

Ismeretes, hogy a kormány tavaly nyári döntése értelmében, ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

 

Forrás: MEKH, Napi.hu-gyűjtés

Nőttek az adóbevételek

A legfrissebb, január-májusi államháztartási adatok szerint üzemanyagból 236,6 milliárd forint jövedéki adó folyt be, amely 20 milliárddal, illetve 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez persze nem csak annak következménye, hogy az első negyedévben még az adó szintje magasabb volt, hanem a fogyasztás folyamatos élénkülése is hatott a számokra.

Az adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

Olvassa el egy másik jövedéki termékről, a dohányról szóló összefoglalónkat is.