A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelően rossz számokkal zárta 2012-t a magyar ipar. Az ágazat termelése 2012 decemberében ugyanis év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 7,6 százalékkal zsugorodott a az októberi 1,4 százalékos és a novemberi 7,1 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva 3,4 százalékkal zuhant − derül ki a KSH, az előzetessel egyező részletes adataiból. Novemberhez képest az egyhavi teljesítmény jókora, 2,5 százalékos csökkenést mutatott. Így az ipar termelési volumene tavaly 1,7 százalékkal csökkent a 2011-es 5,6 százalékos növekedés után.

Csaknem egész évben tartott a lejtmenet

A múlt évben az ipari kibocsátás negyedévről negyedévre mérséklődött, az utol­só negyedévben pedig a visszaesés üteme gyorsult. A legnagyobb mértékű bővülést februárban (1,2 százalék), a legnagyobb csökkenést decemberben (7,6 százalék) mérte a KSH.

Az ágazatok közül 2012 decemberében a feldolgozóipar termelése év/év alapon 8, a csekély súlyú bányászaté 10,9 százalékkal csökkent. Az energiaipar kibocsátása 3,3 százalékkal volt alacsonyabb a 2011-esnél. Az előző évinél hidegebb időjárás hatására megnőtt fűtésigény csak a volumencsökkenés mértékét mér­sé­kelte, de nem tudta ellensúlyozni a kisebb ipari fogyasztást (Az OMS adatai szerint ugyanis 2012 decemberében a 2011-eshez képest az átlagos középhőmérséklet 2,9 Celsius-fokkal volt alacso­nyab­­­b.)

Még az autógyártás is mínuszba került

Decemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze négyben nőtt a termelés. Ráadásul a termelés több mint hatodát adó járműgyártás - eddig minden hónapban növekedést mutató - termelése 2012 utolsó hónapjában 2,5 százalékkal csökkent, nagyrészt közúti gépjármű gyártás miatt. Nem állt meg a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép és elektronikai termékek gyártása 26,3 százalékkal maradt el az egy évvel koráb­bitól, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csök­kenése miatt. A harmadik legnagyobb alág, az élelmiszergyártás volumene 6,7 százalékkal csökkent, a hazai és az export ela­dá­sok visszaesése miatt.

Átlag alatti volumencsökkenést regisztrált a KSH műanyagiparban (-9,8 százalék), valamint a fémalapanyagiparban (-8,3 százalék) is. Jó hír, hogy gyorsult viszont a növekedés üteme a vegyiiparban, a termelés volumene 10,5 százalékkal emelkedett, elsősorban a műanyaggyártásnak köszönhetően.

A második félévben az export kisebb lett

Tavaly az év egészében az ipari export 0,7 százalékkal csökkent (a 2011-es 7,9 százalék bővülés után), ezen belül az első félévben 1 százalékkal nőtt, a másodikban 2,6 százalékkal esett a volumen. Hasonlóan a termeléshez a mélypont itt is decemberben volt: az ipar kivitele 9,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2011-ben. Az ipar belföldi értékesítése 2012-ben 3,9, decemberben 6,4 százalékkal csökkent 2011-hez viszonyítva.

A kilátások sem jók: tavaly decemberben a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,7 százalékkal visszaesett év/év alapon. Az új exportrendelések 7,8, az új belföldi rendelések 14,5 százalékkal csök­­kentek Az összes rendelésállomány - egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően - 47,5 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit.