Egy utasokat szállító busz ezidáig tisztázatlan körülmények között felborult. A baleset következtében három ember meghalt, többen pedig megsérültek - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A halálos baleset Mezőkeresztes és Mezőkövesd között történt az autópályán, az utat teljes szélességében lezárták.

A busz magyar forgalmi rendszámú volt. A jármű balesete után további autók rohantak előbb a buszba, majd egymásnak. Kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött. Ezek között magyar, román és ukrán felségjelzésű is van.

Az MTI információi szerint a bécsi adventi vásáron jártak az utasok a busszal.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője közölte: az OMSZ 14 mentőkocsival érkezett a helyszínre, ahol összesen 31 sérültet találtak. "Sajnos közülük egy 13 év körüli fiú, egy 20 év körüli nő, és egy 50 év körüli férfi életét nem lehetett megmenteni, hatan súlyosabb, huszonketten könnyebb sérüléseket szereztek."

A sérülteket helyszíni ellátás után a miskolci, az egri, és a debreceni kórházakba szállították. Két súlyos sérültnek azonnali műtétre volt szüksége - mondta el Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa az M1-en. Azokat, akik könnyebben sérültek meg, a Miskolci Rendőrkapitányságra szállítják, ahol ellátást kapnak és pszichológus is segíti őket a történtek feldolgozásában.

Továbbra is teljes útzár van érvényben mindkét irányban. Mezőkeresztesnél terelik le, illetve vissza az autópályára az autósokat.

A buszon 81-en utaztak, az összes sérült közülük került ki. Az MTI információi szerint az áldozatok közül ketten debreceniek, az egyik egy 12 éves fiú, a másik egy 44 éves férfi - ők egy lépcsőházban laktak, a harmadik pedig egy 22 éves harsányi lány.

A rendőrség adatai szerint 21 a könnyű sérülést szenvedők száma, négy a súlyos sérülést szenvedőké és hárman a helyszínen hunytak el.

Kenézy kórház: három súlyos sérültet ápolnak

Három súlyos sérültet ápolnak a debreceni Kenézy kórház traumatológiai osztályán a busz utasai közül, közölte Szentgyörgyi János, a kórház sajtószóvivője vasárnap délelőtt.

A mentők hajnalban 11 sérültet szállítottak a debreceni kórházba. Közülük nyolc könnyű sérült zúzódásokat, karcolásokat szenvedett, őket ellátták, majd hazaengedték.

Egy 37 éves férfit súlyosan szennyezett alkari sérüléssel, egy 37 éves nőt fej- és alkari sérülésekkel, egy 39 éves asszonyt fartájéki sérülésekkel és szeméremcsonttöréssel vittek a Kenézy kórházba a mentők. Mindhármuk állapota súlyos, de nem életveszélyes, ellátásuk folyamatban van - tette hozzá a szóvivő.

Ez okozhatta az autóbusz felborulását

Vélhetően egy ütközést próbált elkerülni a debreceni Grand Tours utazási iroda buszának vezetője, amikor a busz megcsúszott és felborult - mondta el a három halálos áldozattal járó, Mezőkövesdnél szombaton történt balesettel kapcsolatban az iroda tulajdonosa az MTI-nek. Az Ausztriában tartózkodó Nagy Sándor vasárnap délelőtt telefonon elmondta: hivatalos információkkal még nem rendelkezik, annyit tud, hogy az autóbuszt megelőzte egy személyautó, amely a jobboldali sávba visszatértekor megpördült, forogni kezdett a jeges úton. A balesetben érintett autóbusz vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az utazási iroda emeletes autóbusza a bécsi karácsonyi vásárból tartott hazafelé, amikor szombaton éjfél előtt balesetet szenvedett az M3-as autópályán. Az autóbuszban 82-en utaztak - közölte Nagy Sándor. Idén hét autóbuszos járatot indítottak a bécsi karácsonyi vásárra, ezek voltak az utolsó utak, a szerencsétlenül járt busz mögött is haladt egy másik járatuk.

Amikor tudomást szereztek a történtekről, Debrecenből azonnal elindítottak egy buszt, amely másfél óra múlva érkezett a helyszínre az utasokért - mondta el a legnagyobb debreceni utazási iroda tulajdonosa.