Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat által hétfő délelőtt közzétett első negyedév végi adatok szerint az euróövezet adósságmutatója 88,2 százalékra emelkedett a tavaly év végi 87,3 százalékról, az EU összesített államadóssága pedig 82,5 százalékról 83,4 százalékra nőtt. (Képünkön az NGM adósságnyomás-mérőjének július 23-ai állapota szerepel, összesen 77,46 százalékkal.)

Idén március végén a legmagasabb adósságrátával Görögország (132,4 százalék), Olaszország (123,3 százalék) és Írország (108,5 százalék) rendelkezett. Ezzel szemben a legalacsonyabb adósságteherrel Észtország (6,6 százalék), Bulgária (16,7 százalék) és Luxemburg (20,9 százalék) büszkélkedhetett. Magyarország 79 százalékos értékével a középmezőny felső harmadában helyezkedik el.

Az elmúlt év végéhez képest az idei év első három hónapjában a 27 uniós tagállam közül 21 esetében emelkedett az adósságráta, míg 6 országban csökkent a GDP-arányos mutató. 2011 utolsó negyedévéhez képest Magyarország GDP-arányos államadósságmutatója 1,8 százalékponttal csökkent, ami a második legnagyobb érték Görögország 33 százalékpontos csökkenése után.

A görög adat kapcsán azonban érdemes felidézni, hogy március elején valósult meg a görög államadósság cseréje, ami jelentősen mérsékelte a dél-európai állam adósságterhét. Ilyen értelemben tehát Magyarország csökkentette legnagyobb mértékben adósságát, igaz ehhez nagy szükség volt a forint látványos erősödésére is (a forint euróval szembeni árfolyama három hónap alatt 20 egységgel csökkent, 314-ről 294-re).

Magyarországon és Görögországon kívül még Dániának, Svédországnak, Finnországnak és Lengyelországnak sikerült csökkenteni államadósságát az év első három hónapjában.

Egyéves időtávon szintén Görögország államadóssága csökkent a legnagyobb mértékben, Magyarország pedig ezúttal is a képzeletbeli dobogó második fokán végzett. Egy év alatt ugyanis 4,1 százalékponttal 83,1 százalékról 79 százalékra csökkent a magyar adósságráta.