Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalati hitelek növekedési üteme idén és jövőre akár 5 és 10 százalék közé is nőhet - mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a Euromoney bécsi konferenciáján tartott kerekasztal-beszélgetésen. Szerinte az, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés most ilyen kedvezően alakul, az az elmúlt évek jó fiskális és monetáris politikai mixének is köszönhető.

A makrokörnyezet jó, de a kieső forrás nem kedvez

Virág szerint a jegybank jelenleg kedvező helyzetben van, hiszen az infláció alacsony szinten van, miközben beindult a növekedés. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy ha jelentősen megugrana a mostani szintekhez képest az olaj árfolyama, akkor az komoly kihívás elé állítaná nem csak a magyar, de a világ összes többi jegybankját is.

Virág szerint a magyar gazdaság növekedése ugyan idén visszaeshet egy kicsit a tavalyihoz képest, azonban így is 2,5 százalék felett alakulhat, s 2017-re 3 százalékra nőhet. Ezzel egyetértettek a jelenlévő elemzők is, Tardos Gergely az OTP vezető közgazdásza szerint is az idén 2,5 százalék körülire visszaeső növekedés 3 százalékra vagy afölé nőhet.

Az idei visszaesést jórészt az EU-s források lehívásának visszaesése okozza, ez azonban 2017-től ismét növekedhet. A jegybank szakembere felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg 3 százalékkal haladja meg a válság előtti szintet, ugyanakkor ez például a spanyol, vagy olasz gazdaságról nem mondható el.

Fenyeget a dél-európaiak csapdája

Orbán Krisztián, az Oriens szakértője eközben felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság tavalyi, 2,9 százalékos növekedése nem egyedülálló jelenség a régióban, a cseh gazdaság bővülési üteme 4, a lengyelé 3,3 százalék volt. Orbán felhívta a figyelmet, hogy a gazdaságpolitika önmagában nem képes tartós gazdasági növekedést produkálni, a dolga viszont az, hogy elhárítsa az annak útjában álló akadályokat.

Virág szerint kedvező fejlemény, hogy a növekedés szerkezete is egészségesebbé vált az elmúlt évben, már a fogyasztás és beruházások is jelentős részt tettek ki belőle. A másik kedvező fejlemény szerinte, hogy a külkermérleg hatalmas többletének felét már a szolgáltatások adják Magyarországon.

Orbán Krisztián eközben felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság növekedésében kiemelt szerepet játszottak az elmúlt években az uniós támogatások. Szerinte nagyon kell figyelni arra, nehogy olyan hibába essünk, mint korábban több, frissen csatlakozott ország - például Spanyolország -, ahol a támogatások éveken keresztül nagyban segítették az ország gazdasági növekedését, azonban azokat nem sikerült igazán hatékonyan felhasználni.