Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB tavaly novemberben jelentette be, hogy 2017. március 31-én zárul a 2013. júliusában indult növekedési hitelprogramja (nhp). A kkv-k szombattól már tudnak ilyen hiteleket felvenni. A konstrukció lényege az volt, hogy az MNB-től a bankok nulla százalékon kaptak forrást, amit maximum 2,5 százalékon kihitelezhettek - legfeljebb tízéves futamidőre.

Az nhp eddigi három szakaszában - február végéig - együttvéve 38 478 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2 691 milliárd forint összegben. Az MNB előrejelzése szerint a kkv-hitelállomány növekedése a következő két évben, az nhp lezárását követően is a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-10 százalékos sávban alakulhat.

Nem adnak el több letelepedési államkötvényt

Az ÁKK január közepén jelentette be, hogy - a kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel - lezárja a letelepedési magyar államkötvények (LMÁK) értékesítését, a kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében volt csak lehetőség. A konstrukció négy éve alatt összesen 17 ezer 9 darab kötvény kelt el.

Egy-egy tartózkodási, illetve letelepedési engedélyért 2013-ban és 2014-ben 250 ezer euró értékű kötvényt, míg 2016-ban hat darab 50 ezer euró értékű kötvényt kellett lejegyezni a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény értelmében.

LMÁK-adatok
ÉvDarab
2013430
20141 783
20156 732
20168 064
Összesen17 009
Forrás: ÁKK, NGM

A letelepedési államkötvények kivételesen stabil forrásnak számítanak, az öt éves futamidő alatt az értékpapírokat nem lehet eladni, így a tőkéjüket nem tudják kivonni a befektetők a kötvény lejárata előtt, amennyiben szeretnék megtartani a letelepedési engedélyüket az ide érkezők - vette védelmébe a konstrukciót még 2016. november végén az NGM. Igaz, ehhez a biztonsághoz a magyar állam a piacinál alacsonyabb áron jutott hozzá.

Elérte a süteményeket is az élelmiszerszigor

Módosult az élelmiszerkönyv: szombattól jogszabály írja el miből és mennyit lehet felhasználni az ismert süteményeknél, tortáknál. A Magyar Élelmiszerkönyv módosítását előíró rendelet ugyanis pontosan meghatározza, hogy az ismert süteményeknél, tortáknál milyen alapanyagokat lehet felhasználni.

Azt is megadja a jogszabály, hogy pontosan mennyit lehet az alapanyagokból felhasználni, valamint leírja, hogyan kell elkészíteni azokat. A jogszabály a következő tortákra és sütikre vonatkozik: dobostorta, Esterházy-torta vagy -szelet, indiáner fánk, rigó jancsi, krémes, franciakrémes.

Nagyot esik az üzemanyagok ára

Ma reggeltől csökkentette bruttó 12 forinttal a gázolaj, illetve 6 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. - részben a jövedéki adó változása miatt. A  csökkentéssel a gázolaj és a benzin átlagára 349-349 forintra mérséklődik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a múlt hét elején hozta nyilvánosságra ugyanis, hogy április 1-jétől a benzin jövedéki adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal csökken a tavaly elfogadott jövedékiadó-változás nyomán, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. A szabályok szerint 50 dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint.

Jönnek az új rendszámok

Mától nyílik meg a lehetőség a közúti forgalomban a szürke rendszám­tábla kitételére azokra a gépjárművekre, amelyekre biciklitartó van felszerelve. Ezt a későbbiekben kötele­zővé teszik. Erre azért van szükség, mert a gépkocsi hátuljára erősített eszköz a rendszámtáblát kitakarja, így a hatóságok számára sem látható.

A biciklitartóra tett szürke tábla betűi és a keret színe fehér lesz, a tábla az Európai Unió tagállamjelzését tartalmazza, regisztrá­ciós matrica nélkül. A táblát a gépkocsi eredeti betűkaraktereivel gyártják le, ami engedélyhez kötött. Ezt követően veszik nyilvántartásba és jegyzik be a forgalmi engedélybe, ami 5500 forintba kerül.

Nehezebb lesz eljutni a Balatonhoz

A Balaton körüli vasútvonalak felújítása miatt a következő hetekben több szakaszon is buszra kell majd átszállniuk az utasoknak. Április elsején indul a déli parton a vasútvonal felújítása a MÁV bejelentése szerint. Az első héten Szabadbattyán és Balatonszentgyörgy/Keszthely között - vagyis végig a déli parton - járnak majd pótlóbuszok, április 7. június 16. között pedig Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy/Keszthely között kell buszra szállni.

Jó hír viszont, hogy ma nulla órától működik a viharjelző rendszer a Balatonnál, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tónál. A viharjelző állomások április elejétől szeptember végéig dolgoznak.

Új szőlőültetvényekre kérhető engedély

Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlő-ültetvények nagysága tavaly óta, az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz. Az EU tavaly január 1-jén vezetett be új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást, ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1-30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését.

Könnyebb lesz a bortermelőknek

A bortermelőknek március 10-ig kellett bejelentkezni, hogy április 1-jétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként tevékenykedhessenek tovább. A januártól hatályos új jövedéki törvény vezette be a kisüzemi bortermelő kategóriáját, amely a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé.

Be lehet adnia az egységes kérelmeket

A Magyar Államkincstár 2017. január elsejétől vette át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) feladatait, azóta mintegy 43 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak.

Április elejétől pedig megkezdik az idei egységes támogatási kérelmek befogadását, a választható támogatástípusokat újabb jogcímekkel bővítették. Rövidesen elérhető a 2017-es egységes kérelem beadó felülete. Idén hét új jogcím kerül az egységes kérelem alá, az ide tartozó jogcímek száma 41.

Indul a miskolci szuperkórház

Szombattól Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hozott létre az egészségügyi kormányzat: április elsejétől összevonják a korábbi megyei kórházat és a városi Semmelweis Kórházat. Miskolc volt ugyanis az utolsó olyan vidéki nagyváros, ahol egymás mellett működtek még nagy intézmények. Az indoklás szerint az integráció nem fiskális szempontok alapján történt, hanem az hogy minél rövidebbek legyenek a biztos ellátáshoz vezető betegutak.

Dübörög a bürokráciacsökkentés

Mától újabb négy minisztériumi háttérintézmény - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ - szűnik meg jogutódlással.

Idén januárban huszonöt, tavaly szeptember elsejétől pedig tizennégy intézmény szűnt meg. A folyamat nem áll meg: 2017. július 1-jével szűnnek meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet területi szervei, november 1-jével pedig, a Magyar Államkincstárba történő beolvadással szűnik meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Költözik az Örkény Színház

Szombattól indul az Örkény Színház elöregedett nézőterének átépítése, azért a teátrum legtöbb előadása a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz látható az évad végéig.