Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új korszak kezdődik a cégek életében

Élesedik a NAV számlabekötési kötelezettség: ezentúl a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó számlák adatait július 1-jétől valós időben látja az adóhatóság. A várakozások szerint a rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik online láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni.

Az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése miatt a cégek számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírsággal sújthatók. Ráadásul nem lesz próbaidő, már az első naptól kiszabható a bírság, ha elmarad az adatszolgáltatás.

Komoly drágulás kezdődhet az automatáknál

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet (afe) a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata. Tavaly júliusig mintegy 38 ezer automata volt a magyar piacon, legalább 10 ezren már nem is regisztrálták a gépeket. A maradék 25-28 ezerből a piaci várakozások szerint maximum 20 ezret kötnek majd be a NAV-hoz. Ráadásul a 30 ezer forintos egyszeri regisztrációs díj és a havi ötezer forintos havi szolgáltatási díj miatt várhatóan érdemben drágulnak az automatás termékek - ezt jelzi, hogy egy kávé a korábbi 70-80 forintról már 120-130-ra drágult sok helyen, és az emelkedés vélhetően nem áll meg.

Egyszerűbb lesz az egyszerűsített végelszámolás

A bürokráciacsökkentés jegyében érdemben változnak az egyszerűsített végelszámolás szabályai. Így többek közt ezentúl bármely cég számára él az egyszerűsített végelszámolás lehetősége, ha nem kötelezett könyvvizsgálatra, egyszerűsített végelszámolás esetén végelszámoló választására nem kerül sor, a végelszámolót terhelő feladatokat a cég vezető tisztségviselői látják el, valamint ha az egyszerűsített végelszámolás helyett a cég köteles a végelszámolásra vonatkozó általános szabályok szerint eljárni, és ezen kötelezettségét nem teljesíti, kényszertörlésnek már nincs helye, hanem a végelszámolás befejeződik. Az eddigihez képest fontos változás, hogy az egyszerűsített végelszámolásnak a megindítását nem a cégbíróságnak, hanem az adójogi szabályoknak megfelelően a NAV-hoz kell bejelenteni.

Sokat változik a büntetőeljárás

Új előírásokat tartalmaz a július elsején hatályba lépő új büntetőeljárási törvény, a cél, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak az eljárások. Így a tavaly elfogadott perrend bevezeti például azt a lehetőséget, hogy beismerő vallomás esetén a gyanúsított, a védő és a vádhatóság bírói jóváhagyással egyezséget kössön a büntetésről. A kirendelt védők személyét mostantól elsősorban nem a hatóság, hanem az ügyvédi kamara határozza meg. Júliustól a büntetőügyek nagy részében első fokon egy jogi végzettségű bíró fog ítélkezni, az ülnökrendszer ugyanis lényegében megszűnik, ülnökökkel csupán a fiatalkorú vádlottak tárgyalásán és a katonai bűnperekben

Még többe kerül a taxizás Budapesten

Július elsejétől drágább lesz Budapesten taxival utazni: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése értelmében. A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint ezentúl a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra emelkedik.

Sokaknak olcsóbb lesz a jogosítvány

A kormány megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 20 évnél fiatalabbaknak július elsejétől. A  tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár, és abban az esetben is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem vesz részt azonnal gyakorlati oktatáson. A kormány szerint az intézkedés, amellett, hogy sok 20 év alattinak anyagilag is komoly segítséget jelent, növeli a mobilitást, valamint a fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedésének esélyeit. Évente közel 50 ezer 20 évnél fiatalabb kísérel meg KRESZ vizsgát tenni, ebből több mint 30 ezren teljesítik sikerrel azt. A B kategóriás jogosítványhoz szükséges e-learning KRESZ tanfolyam díja, általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket.

Zugló is kitiltja a beerbike-okat

A belvárosi kerületekhez hasonlóan Zuglóból is kitiltják a sörbicikliket július elsejétől, miután a közösségi együttélés szabályait sértő tevékenységnek minősítették a beerbike-ot.

Új rektort neveztek ki több egyetemen

A köztársasági elnök határozata szerint - Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások korábbi miniszterének javaslatára - a Szegedi Tudományegyetem rektora Rovó László Róbert egyetemi tanár lesz július elsejétől 2022. június 30-ig. A Pécsi Tudományegyetemen Miseta Attila János egyetemi tanár látja el a rektori feladatokat ugyancsak július 1-től 2022. június 30-ig. A Semmelweis Egyetemen pedig Merkely Béla Péter egyetemi tanárt bízták meg a rektori feladatok ellátásával július 1-től 2023. június 30-ig.

Olcsó marad a diákhitel

Továbbra is 2,3 százalék marad a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata a 2018. július 1-je és december 31-e közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamata pedig 0 százalék, köszönhetően az állami kamattámogatásnak - adta hírül korábban a Diákhitel Központ Zrt.

Súlyos bírságot kaphatnak az ingatlantulajdonosok

Vasárnaptól razziákba kezdenek az illetékes hatóságok a lakó- és egyéb ingatlanoknál: elkezdődik a parlagfűszezon, vele együtt pedig az irtási kötelezettség betartatása is. A hatályos jogszabály alapján a földhasználó köteles a tárgyév június 30-áig az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezen állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A kormányhivatal által kiszabott növényvédelmi bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet attól függően, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, illetve mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke.

Nagyobb védelmet kapnak az utazók

Július 1-jétől nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei, két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka, elkülönítik a befizetett előlegek, részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt. A biztosítékok meglétéről tájékoztatni kell az utasokat még a szerződés megkötése előtt. Az utazási irodák működési engedélyt is csak akkor kapnak, ha eleget tesznek a feltételeknek, az engedély meglétét az interneten ellenőrizni lehet.

Vasárnaptól ha az utazási irodák az utazás lényeges részét nem tudják biztosítani, úgy helyettesítő szolgáltatást kell felajánlani, amit a fogyasztó akár el is utasíthat akkor, ha az eredeti szerződéstől a feltételek így jelentősen eltérnének vagy nem kap megfelelő díjengedményt. Amennyiben pedig egyáltalán nem tudták orvosolni a jelentős szerződésszegést ésszerű határidőben, akkor végső soron a fogyasztó akár bánatpénz megfizetése nélkül is felmondhatja a szerződést, és díjengedményt, kártérítést követelhet, sőt, ha a szerződés személyszállítást is magában foglalt, kérheti az utas azt is, hogy szállítsák haza őt az utazási iroda költségére.

Marad az üzemanyagok jövedéki adója

Nem változik júliustól - egy negyedéven át - az üzemanyagok jövedéki adója, mivel 50 dollár fölött maradt a Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára az adóhatóság által vizsgált időszakban. A NAV adatai szerint ugyanis április 1. és június 15. között 74,47 dollár volt a kőolaj hordónkénti átlagára.

Az Országgyűlés által 2016 júniusában elfogadott jövedékiadó-törvény alapján ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó.

Budapest átadja a V4-elnökséget

Július elsejétől Szlovákia lesz V4-csoport elnöke: a tisztséget az elmúlt fél évben Magyarország töltötte be. A pozsonyi V4-elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások. Az EU elnökségét pedig Bulgáriától a második félévre Ausztria veszi át.

Ingyenes lesz a tömegközlekedés Észtországban

Országszerte ingyenessé teszik a buszközlekedést Észtországban júliustól. A lépés  nem előzmény nélküli: Tallinban 2013 óta nem kell fizetni a tömegközlekedési eszközökért a város lakóinak - míg az ország más pontjáról érkezőknek és a turistáknak ugyanakkor még mindig kell jegyet vásárolniuk. De most az állami busztársaságok teljesen ingyenesen használhatóak lesznek országszerte.

Változás jön a francia utakon

Franciaországban július 1-től óránként 90-ről 80 kilométerre csökken a megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen kívüli országutakon. Az intézkedés mintegy 400 ezer kilométernyi útszakaszt érint. A korlátozás célja a halálos balesetek számának csökkentése. A bejelentés óriási felháborodást váltott ki. Edouard Philippe miniszterelnök elmondta: vállalja a népszerűtlenséget, ha azzal évente 300-400 életet menthet meg.

Fotó forrása: Shutterstock