Új alapokra kellene helyezni a napelemes rendszerek terjedésének lakossági ösztönzését - hangsúlyozta közleményében a napelemes cégeket tömörítő MANAP Iparági Egyesület. A szervezet úgy véli, a jelenlegi "csetlő-botló lakossági pályázati rendszernél" sokkal hatékonyabb lenne az EU-ban általános betáplálási támogatás.

Napok alatt kimerült a keret

Tovább nehezítette a napelemes iparág kisebb szereplőinek helyzetét, hogy az Új Széchenyi Tervbe integrált Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) 1,6 milliárd forintos támogatási kerete három nap alatt kimerült. A MANAP szerint a napelemes rendszerek telepítésére szakosodott, a jellemzően kkv-méretű vállalkozások és a beruházni kívánó háztulajdonosok hosszú várakozás után idén egy olyan pályázati konstrukcióval találkoztak, amelyben önállóan nem, csak komplex felújítás részeként lehetett napelemes rendszerrel pályázni.

A konstrukció jellege és rövid "nyitva tartása" gyakorlatilag megszüntette a magyarországi lakossági napelemes piacot, amely sok cég megélhetésének az alapját jelentette, illetve az egyetlen lehetőség volt a lakosság számára, hogy a legtisztább energiaforrást jelentő napelemes rendszerek telepítéséhez kiegészítő forráshoz jusson - hangsúlyozza az egyesület. A piacot két évvel ezelőtt a sokkal rugalmasabb Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP), majd tavaly a már jóval kevésbé rugalmas előző ZBR tartotta életben, amelynek köszönhetően - ha kis léptékkel is, de - Magyarországon is megnyílt a lehetőség a napelemes rendszerek lakossági terjedésére.

Célzott stratégiára lenne szükség

A MANAP szerint amennyiben a nemzetközi trendekhez hasonlóan a kormány célja a magyarországi zöld iparág napelemes szegmensének életben tartása és fejlesztése, mindenképpen szükség van az ilyen rendszerek lakossági terjedésének célzott stratégia szerinti támogatására. Erre jó eszköz lehet a korábbi NEP pályázati konstrukcióhoz hasonló általános megújuló beruházásokat, vagy kifejezetten napelemes beruházásokat célzó új konstrukció, magasabb keretösszeggel.

Ennél is célravezetőbb lenne azonban a jelenleg átalakítás alatt lévő kötelező átvételi (kát) dotációs rendszer kiterjesztése. A támogatás folyamatban lévő átalakítása után a megszülető MeTáR (megújuló támogatási rendszer) sok szempontból hasonlít az Európa-szerte elterjedt FIT (Feed-In-Tariff) rendszerekhez. Az elvileg kiemelt szerepet kapó napelemes rendszerek azonban csak jóval a lakossági méretek (azaz 50 kilowatt) felett szerepelnek benne. Az egyesület úgy látja, ez ellentétben áll a nemzetközi gyakorlattal, ahol kifejezetten a kisebb rendszerek kapnak nagyobb hangsúlyt. Egyes országokban (plédául Szlovákiában, az Egyesült Királyságban vagy Csehországban) a nagyobb rendszerek ki is kerültek a támogatható körből. A kisebb berendezések telepítése a munkahelyteremtő, lakossági szemléletformáló, illetve a hálózat veszteségeire gyakorolt hatások szempontjából is jóval kedvezőbb, ezért a MANAP - akár egy későbbi bevezetéssel is - mindenképpen javasoltnak tartja a lakossági oldal támogatását a MeTáR-on belül.

 

Csak a kollektorokat támogatnák

A fejlesztési tárca korábbi közlése szerint a harmadik negyedévben nyílhat meg társasházak és családi házak számára egy hárommilliárd forintos kiírás, ez a konstrukció azonban csak a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogatja majd, nem az áramot termelő napelemeket.