Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Persze csak azoknak, akik a nyugdíjkorhatár betöltése után a kétpilléres rendszert választják. A 136 érintett ugyanis dönthet úgy is, hogy visszatér az egypilléres állami rendszerbe (az utóbbi esetben a megtakarítása infláció fölötti hozamát, illetve a tagdíj-kiegészítéseket megtarthatja, a többi pénz visszakerül az állami rendszerbe, cserébe a volt pénztártag százszázalékos állami nyugdíjat kap).

A kétpilléres rendszerben viszont nem jár teljes állami nyugdíj: a 2010 novemberéig elért szolgálati idő után 75 százalékos, az azt követőre pedig 100 százalékos járadékot számítanak. Ezt a pénztárból kapott járadék egészíti majd ki.

A Horizontnál az utóbbi átlagosan havi 20 ezer forint lesz, ennyi jön ki a nyugdíjas tagok átlag 5,5 millió forintos egyenlegéből. Ez nem rossz ahhoz képest, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerbe munkáltatóktól származó befizetések csupán 13 éven át (1998 és 2010 között) érkeztek - írta a lap.

Régóta ismert, hogy a magánnyugdíjpénztára számára az az egyszerűbb út, ha a járadékfizetési szolgáltatást megvásárolják valamelyik biztosítótól. Sokáig ez volt a kasszák terve, ám a hazai biztosítási piacon eddig ilyen termék nem volt elérhető.