Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dunántúl 7 megyéjében összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület - döntően zártkertek és kiskertek - gondozására, másodsorban felszámolására szólította fel a hatóság az érintett gazdákat - adta hírül a hatóság.

Az intézkedés célja, hogy elejét vegyék a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée FD phytoplasma fertőzés terjedésének. Bár a tulajdonosok többsége eleget tett a rá vonatkozó hatósági előírásoknak, a továbbra is gondozatlanul hagyott 20 hektáron közérdekű védekezés keretében szükséges kiirtani a tőkéket.

A Badacsony-hegyen található 24 elhanyagolt ültetvény összterülete eléri a 6,4 hektárt, melyből 1,2 hektáron már folyik a hatóság által elrendelt közérdekű védekezés.

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazmát szőlőn eddig a Dunántúlon, azon belül Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság. A fertőzésre körülhatárolt területekre szigorú növény-egészségügyi intézkedések vonatkoznak. Ezek célja a fertőzés felszámolása és a betegség terjedésének megakadályozása.

A kórokozó elleni harcban kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása. Amennyiben a műveletlen terület a zárlati kórokozó miatt körülhatárolt területen van, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a közérdekű védekezést minden esetben elrendeli a hatóság. Az a földhasználó vagy tulajdonos, aki nem teljesíti a jogszabályban előírt védekezési kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, továbbá bírságot is kell fizetnie.