Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A váratlanul erős ipari teljesítmény vezette az előző negyedévben tapasztalt 4,2 százalékos növekedést - állítja Török Zoltán. A tavalyi stagnálás után 2017-ben az autóipar meglepetésszerű bővülést ért el. Arra viszont nem számíthatunk, hogy ez tovább fog fokozódni, így a 2017-es növekedési előrejelzés 3,8 százalék lesz a Raiffeisen számítása szerint. Korábban 3,2 százalékos bővüléssel számoltak. (A GKI ezzel szemben 3,5 százalékot prognosztizált.)

A felhasználási oldalon a tavalyi - forráselapadás okozta - visszaesést követően a beruházások mértéke jelentősen meghaladta a várakozásokat. A fogyasztás viszont a vártnál kisebb mértékben járult hozzá a növekedéshez: miközben a lakossági fogyasztás növekedett, az állam kevesebbet költött ezen a területen. A korábban látott tapasztalatok alapján a választásokhoz közeledve viszont nőni fog az állami fogyasztás - véli a bank elemzője.

Az infláció jelenlegi alacsony szinten tartásában kiemelt szerepe van a csökkenő üzemanyagáraknak. A várakozások szerint idén 2,6 százalék körüli áremelkedés várható, 2018 második felében azonban ez akár 3 százalék fölé is kúszhat.

Stabil európai növekedés

Növekedés várható az eurózónában is, ahol a reál-GDP 2,1 százalékkal nőhet, miközben a fogyasztás emelkedik és a munkanélküliség csökken. Utóbbi akár munkaerő kínálati problémákat is eredményezhet - mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője.

Szintén nőnek a beruházások, amik a tavalyi 3 százalékos növekedés idén további fél százalékkal emelkedhetnek. A jegybanki kamatok tényleges emelése az unióban 2019 elején várható, ami az euró további felértékelődését eredményezheti.

Amerika túl van a válságon

Az Egyesült Államok elsőként lábalt ki az általa okozott válságból. Sikerült elérni a teljes foglalkoztatottságot, utoljára 2001-ben volt ilyen kevés munkanélküli, a sokak által várt bérinflációra azonban még várni kell - véli Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Az év elején megemelkedett infláció a fogyasztók reálbérének csökkenését is okozta. (Feladta az IMF, már nem bízik Trump ígéreteiben.)

Az amerikai lakáspiacon rekordárak mutatkoznak, amit a magas kereslet indokol. Hasonlóan magas árak uralkodnak a bérleti piacon is.