Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető megerősítette azt a szerdai kormánydöntést, amely szerint Pintér Sándor belügyminiszternek elő kell készítenie a magyar-szerb határ lezárását. Ez egy négy méter magasságú, ideiglenes kerítéssel történne meg - ismertette Lázár szerint Magyarország az illegális bevándorlásnál rosszabb helyzetben van, mint Olaszország.

Nem szórakozásból, nem jókedvünkből született döntés a határzárról, de Magyarország nem várhat, 150 ezer illegális bevándorló átvonulása ugyanis biztonsági kockázatot jelent Magyarországnak - fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője. A július 1-jei magyar-szerb közös kormányülésen készek konstruktív tárgyalásra az ügyben a szerb féllel.

Elkéri a Dagályt az állam

A kormány átvállal 52,3 milliárd forintnyi, a BKV korábbi finanszírozását szolgáló hitelt a fővárostól, egyúttal kezességet vállal 60 milliárd forint összegben a 3-as metró felújításának érdekében. Döntöttek arról, hogy a következő években a BKV mennyi pénzt kap. Eszerint 2016-ban 40 milliárd forintot, 2017-ben 37 milliárdot, 2018-ban pedig 33 milliárdot. A hitelátvállalás után pedig nincs szükség az évi 3-5 milliárdos hiteltörlesztésre. A kormány emellett azt kéri a főpolgármestertől és a fővárosi önkormányzattól, hogy a vizes vb megvalósíthatósága érdekében adja az állam tulajdonába a Dagály uszodát és az érintett fejlesztési területet.

Átpakolják a paksi erőművet

A terevk szerint Paks I-et leválaszthatják az MVM-ről. Ha nem létesülne Paks II., akkor Paks I. munkatársai már csak 2037-ig számolhatnának azzal, hogy lesz munkahelyük - mondta Lázár. Az ügyben részleteket nem közölt.