Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem kedvezett az utóbbi napok folyamatos esőzése az őszi búzának, a betakarított mennyiség mintegy kétharmada takarmány minőségű - ismertette a kamara, hozzátéve: az aratás előrehaladtával folyamatosan gyengült a termés minősége.

A csapadékos idő ugyanakkor kedvez a kukoricának, a júniusban és júliusban lehullott gyakori, nagy mennyiségű eső a virágzáshoz kedvező feltételeket teremtett. Így a kötés jó, a szemek fejlődésének feltételei kedvezőek.

A napraforgó kelése a megyénkénti szeszélyes csapadékeloszlás miatt egyenetlen volt, de a helyenkénti júniusi szárazság nem akadályozta jelentősen a növények fejlődését. A virágzás és a szemtelítődés időszakában lehullott csapadék növelte a kaszatok számát, ezért a közepesnél jobb termés várható.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy noha országszerte jó a napraforgó állapota, a növények egészségesek, de a sok csapadék kedvez a gombabetegségek kialakulásának, emiatt a szár- és tányérbetegségek megjelenése várható. Így fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

A szőlőnél ugyanez a helyzet, emiatt jelentős költségtöbblettel kell számolniuk a gazdálkodóknak - tették hozzá.

A NAK regisztrációja szerint az idei hirtelen kitavaszodás miatt szinte minden gazdálkodó lemaradt a szükséges munkálatokkal, sokan az időszerű növényvédelmi munkákat sem végezték el. A nagy meleg hatása plusz költségként jelentkezhetett a méhkímélő technológiák alkalmazása, továbbá a fertőzések elkerülésére tett erőfeszítések - jelezték.

Többletköltséget jelenthetett az esetenkénti csapadékhiány miatt szükséges öntözés, valamint a szokásostól eltérő értékesítési folyamat megszervezése is. A nagy meleg hatására ugyanakkor bővülhetett a terméskínálat, illetve egy-egy termelési szezon meghosszabbodhatott - tették hozzá.