Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piaci várakozásoknak megfelelően az MT döntése szerint maradt az alapkamat 0,90 százalékon.

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 1,15, az egynapos jegybanki betét kamatlába pedig továbbra is mínusz 0,05 százalék.

Délután háromkor megjelent az indoklás is. Eszerint a monetáris tanács (MT) megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a betéti eszköz korlátozásával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése a monetáris kondíciók további lazítását indokolja, az MT kész a három hónapos betéti állomány erőteljesebb korlátozására.

Publikálték a csütörtökön megjelenő új inflációs jelentés fő számait is. Eszerint az MNB stábja szerint az inflációs idén 0,4, jövőre  2,3 százalék lesz, míg a gazdasági növekedés 2,8, illetve 3 százalék lehet. Az idei inflációs érték 0,1 százalékponttal, a jövő évi 0,3 százalékponttal kisebb az előző inflációs jelentésben szereplőnél. A GDP-nél nem történt változás.