Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a koalíciós tárgyalásokon megállapodtak abban is, hogy a felszámolandó pénzintézetek számára nem áll majd közvetlenül rendelkezésre az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrása.

Bár még sok jogi kérdés nyitva áll, a cél az, hogy ezekben a jövő hét elején megállapodás szülessen, és már e megállapodásokkal a háttérben ülhessen tárgyalóasztalhoz Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter az európai kollégáival a csütörtökön kezdődő találkozón.

A belsőpiacért és így a bankunió reformjáért is felős biztos, Michel Barnier szóvivője Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy a biztos nyitott arra a felvetésre, hogy a bedőlő bankok szanálásáért felelős szervezet ne az Európai Bizottság felügyelete alá kerüljön.

Pénteken az Európai Központi Bank egy konkrét javaslattal állt elő, amely egy darab olyan központi felügyeletet szorgalmazott, amely a csődbe ment bankok finanszírozásáért felelne - a szóvivő szerint ez a teljes rendszer hitelessége szempontjából fontos. Az Egységes Szanálási Mechanizmus (Single Resolution Mechanism - SRM) egy szélesebb bankunió egyik alappillére lenne, amely arra lenne hivatott, hogy megtörje a becsődölő bankok és a szuverén adósságok közötti ördögi kört, ami az eurózóna jelenlegi adósságválságának legfőbb gondja.

A mostani megoldás a politikai kívánalmakat úgy tűnik kielégíti: egyrészt választ ad az SPD-nek arra a kitételére, hogy az ESM-et ne a bedőlő bankok szanálására használják, másrészt arra, a konzervatívok egy csoportja által megfogalmazott aggályra is megoldást jelent, miszerint az Európai Bizottság ne kapjon szanálási jogkört.

A Reutersnek nyilatkozó források úgy vélekedtek, hogy amíg a bankok által finanszírozott, megfelelő likviditással rendelkező egységes szanálási alap nem jön létre, addig a nemzetállamoknak kellene a saját bankjaik szanálásának terheit viselni. Amennyiben finanszírozási gondokat jelentene ez a tagállamnak, úgy az ESM-hez fordulhatna segítségét, úgy, ahogy ezt Spanyolország is tette.

A német elképzelés szerint a 28 EU-tagállam pénzügyminisztereit tömörítő Ecofin-on belül egyszerű többséggel lehetne dönteni egy csődbe ment bank szanálásáról egy meghatározott terv mentén.

A Reuters ugyanakkor megjegyzi, hogy a bizottság helyett az Ecofin-hoz kötött egységes szanálási hatóság jogi aggályokat vethet fel. Az Európai Bizottság ugyanis azért vállalta volna magára ezt a szerepkört, mert e felügyeleti szerv létrehozásának ez lett volna az egyetlen olyan módja, amelyhez nem lenne szükséges az EU szerződés módosítása - ami egy igen hosszadalmas és kockázatos procedúra lenne. Az SRM Ecofin-hoz kötése ugyanis vagy az uniós szerződés módosítását tenné tehát szükségessé, vagy egy olyan kormányközi egyezményt, amelyet az ESM esetén kellett létrehozni.

Az ESM kizárása a bankszanálásból pedig az SRM mögötti finanszírozási hátteret lehetetlenítené el, ami évekkel eltolhatná a rendszer megfelelő működésének időpontját - pontosan addig, amíg a szanálás a nemzeti kormányok kezében marad. Ezzel kapcsolatban pedig már az ECB is kifejezte aggályait.