A február 24-én a kormány által az NVB-nek benyújtott kérdés a következő:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? - írja az Index.

Döntést hozott a kormány a kötelező betelepítési kvóták ügyében indítandó népszavazásról, jelentette be szerda délután a miniszterelnök. Erre az Alaptörvény lehetőséget ad.  A kormány szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést a magyar parlamenttől elvenni nem lehet, arról a magyar parlamenten kívül senki más nem dönthet. Nem árulok zsákbamacskát - mondja Orbán -, hiszen a parlament elutasítja azt. Ezzel szerinte kiáll az ország függetlensége mellett.
Az az út, amit a kormány választott, Orbán szerint európai dolog, az európai politika része, ezért bátran ajánlja másoknak is.

"Nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is megváltoztató döntéseket" - mondja Orbán. Márpedig a kvóta átrajzolná Európa kulturális és vallási arculatát. Erre pedig sem Brüsszelnek, nem semmilyen európai testületnek nincs felhatalmazása.

"Meggyőződésem, hogy a kormány egy közhangulatnak engedett" - folytatja. Szerinte "visszaélés a hatalommal" a kvóta bevezetése, ezért kérdezik meg az embereket, fejezi be indoklását a kormányfő.
Orbán annyit reagált az NVI-s balhéra, hogy meg kell változtatni a törvényt

A miniszterelnököt kizárólag három médium kérdezhette: a köztévé, az Andy Vajna által megvásárolt TV2, illetve az immár Matolcsy György rokonának érdekeltségébe tartozó Origo.

A köztévé riportere arról kérdezett, milyen következménye lesz az európai politikára egy "nem" döntésnek. Orbán szerint ez másodlagos kérdés. A fundamentális kérdés az, dönthetnek-e a magyarok arról, kikkel éljünk, kikkel ne éljünk együtt. "Hogyan lehetnének a magyar állampolgárok hűségesek a saját államukhoz, a legfontosabb döntésekben más dönt helyettük?" - teszi fel a kérdést. Orbán végül válaszol a kérdésre: szerinte Európában a "szabad nemzetek szövetségét" erősíti a döntés, akárcsak a brit EU-ügyi népszavazás.

A TV2 riportere ezután a tegnapi eseményekről, az NVI-nél történtekről kérdez, illetve arról, hogy kezdeményezi-e a népszavazási törvény megváltoztatását a kormány.

"Semmiképpen nem kevernénk össze a szezont a fazonnal" - válaszol Orbán. Szerinte most, vagyis a kvótaügyi népszavazás bejelentésével "a legfontosabb kérdésről van szó", ami "nem említhető egy lapon semmilyen életmódról szóló kérdéssel" (vagyis a vasárnapi zárva tartásról szólóval), ezért nem vonható össze a két téma.

"Nem először alakul ki ilyen helyzet a választási irodánál népszavazás kezdeményezésekor" folytatja Orbán, "ezek méltatlan helyzetek", teszi hozzá, a konkrét eseményekről azonban nem beszél a miniszterelnök. Szerinte ha a parlament a "tisztelet kultúrájának megteremtését" tekinti feladatának, nem szabad, hogy jóhiszemű, állampolgári jogaikkal élni akaró polgárokkal méltatlan helyzet történjen. Márpedig tegnap ez történt.