Az MNB monetáris tanácsa (MT) újabb tíz bázisponttal, 25 százalékra vágta vissza a magyar alapkamatot - ezzel folytatódott a 2012. augusztusában kezdődött monetáris enyhítési sorozat.

Ezzel a magyar irányadó ráta - amely egyelőre még kötvény és nem betét - szintje utolérte a lengyel kamatszintet.

A jelek szerint a tanács többsége még nem respektálta Pleschinger Gyula véleményt. Az MT-tag a múlt héten a Napi.hu-nak adott interjúban kifejtette: A lengyelek hitelminősítése három fokozattal jobb, mint a magyaroké. Ha mi ugyanazokat a hozamokat ajánljuk, mint a lengyel állampapírpiac, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a befektetők átcsoportosítják eszközeiket a lengyel piacra. Csak ismételni tudom, hogy a nemzetközi piaci hangulat komoly befolyással lehet a kockázatok megítélésére. Ha pedig mi a vágással tovább megyünk, tovább fokozzuk a kockázatokat - fogalmazott Pleschinger.

A várakozásoknak megfelelően lépett jegybank. Az elmúlt hetekben az alapvetően pozitív külpiaci hangulat ellenére a forint a főbb devizákkal nem tudott érdemben erősödni, miközben a hazai országkockázati megítélés mutatószáma is csökkenni tudott (a cds 240 pont). Az alapkamatot és a határidős kamatláb-megállapodásokat (3X6-os FRA mutató 2,67 százalékon áll) tartalmazó ábra alapján a piaci szereplők az év második felében már nem várnak kamatemelést idehaza, ami ellentmond a korábbi prognózisoknak. Ettől függetlenül továbbra sem zárható ki az a forgatókönyv, hogy egy külföldi "megborulás" esetén a jegybank kamatemeléssel sietne a forint segítségére, egyelőre azonban nagyon távol vagyunk egy ilyen helyzettől - álapított meg gyorskommentárjában az Equilor.