Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében.

Szerdán pedig Novák Katalin családügyi államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában beszélt az eddig ismeretlen részletekről. Így például elárulta, hogy mi történik, ha egy nő felveszi a hitelt, de mégsem születik meg első gyermeke. A kormány tervei szerint ebben a helyzetben a kölcsön piaci kamatozású lesz, és a kamattámogatást is vissza kell fizetni.

Novák Katalin megerősítette, hogy a belépés lehetőségét három évre hirdetik meg és a hitel járulékos költségeit is átvállalja az állam.

Fontos lépés még az is, hogy a negyedik gyermek után elengedik a nők szja-kötelezettséget, amelyről az államtitkár most elmondta, hogy 2020 januárjától lesz érvényben. Érvényes lesz ez azokra is, akiknek már felnőtt gyermekei vannak, és jelenleg már semmilyen kedvezményt, családi pótlékot sem kapnak utánuk, ők gyakorlatilag 15 százalékkal nagyobb fizetést vihetnek maid haza.

Novák azt is egyértelműsítette, hogy hiába vannak gyermeküket egyedül nevelő apák, mégis csak a nők kapnak szja-mentességet, mert ez a felállás gyakoribb.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy bár vannak olyan apák, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, a szja-mentességet mégis csak az anyákra terjesztik ki, mert az a tapasztalat, hogy jellemzően ők maradnak egyedül szülőként a gyermekekkel. "Anélkül, hogy rivalizálni szeretnék, a gyermekvállalással járó terhek, például a munkahelyi kiesés, lényegesen jobban érintik az édesanyákat, mint az édesapákat" - indokolta meg az államtitkár a szűkítést.

Az autóvásárláskor igénybe vehető 2,5 milliós támogatás kapcsán elmondta, hogy a tapasztalatok szerint ekkora járműben férnek el kényelmesen a háromnál több gyermeket nevelők. A támogatás mértéke egyébként nem haladhatja meg a jármű értékének ötven százalékát.

Novák Katalin az ATV Egyenes beszéd című műsorában is árult el újabb részleteket a kormány új, fiatalok életkezdési támogatásaként kapható kamatmentes hitelről. A műsorban a fentiekhez képest még annyi derült ki, hogy a gyereknek 5 éven belül kell megérkeznie, különben szankciók is életbe lépnek, kamatokkal kell visszafizetni a hitelt, csakúgy mint válás esetén, a felek egyenlő mértékben viselik a hitel visszafizetésének terheit. További részletek itt.