Az NVI elnöke erről egy szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatón beszélt, miután egyes pártok azt sürgették az elmúlt napokban, hogy az NVI ellenőrizze az összes leadott ajánlóívet és szűrje ki a hamis ajánlásokat, hangsúlyozta, a törvény erre nem ad felhatalmazást az NVI-nek.

Az elnök szerint az aláírások összehasonlítását a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplővel egyébként is lehetetlennek tartja, ahhoz "millió írásszakértőt kellene kirendelni".

Ha az állampolgár arra gyanakszik, hogy visszaéltek az adataival, a választást követő 90.napig a helyi választási irodától kérheti azon jelölőszervezetek listáját, amelyek ívén szerepelt az ajánlása és ez alapján büntetőfeljelentést tehet.

Úgy vélte azonban, hogy a büntetőeljárásokat kellene felgyorsítani, hogy azok még a választás előtt lezáruljanak, és elrettentő büntetéseket kellene kiszabni. Szavai szerint a választási rendszer - hogy a választópolgárok ajánlóíveken ajánlják a jelölteket és egy választó több jelöltet is ajánlhat - demokratikus, ugyanakkor azért, mert egyesek visszaélnek vele, még nem kellene az alapvetően jó és demokratikus rendszert megváltoztatni.