Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban lapunk is megírta, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament öt népszavazási kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz.

A Magyar Hang azt írja, hogy a formai vizsgálaton már túl van a kezdeményezés, hiszen a Nemzeti Választási Irodának (NVI) öt napon belül kellett volna közölnie, ha a beadványban formai hibát talál. Most az NVB válaszára várunk. Amennyiben a testület rábólint a kérdésekre, úgy kezdődhet az aláírásgyűjtés, hiszen 200 ezer aláírásra van szükség a népszavazás kiírásához - mondta Karácsony Mihály, a szervezet elnöke.

Ha viszont visszadobja kérdéseiket az NVB, úgy a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel. Ez esetben - figyelembe véve a legfelső bírói fórum nyári ítélkezési szünetét - legkorábban ősszel kezdődhet az aláírások gyűjtése. Persze az is elképzelhető - amint az már több esetben előfordult -, hogy hiába bólint rá az NVB, másvalaki támadja meg a kérdéseket - mondta.

Erről az 5 kérdésről van szó:

  • Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugdíjak év eleji megemelése úgy történjen, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők százalékosan magasabb, ugyanakkor az átlag feletti nyugellátásban részesülők százalékosan alacsonyabb nyugdíjemelésben részesüljenek?
  • Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból főellátásként folyósított havi legkisebb öregségi nyugdíj és a havi legmagasabb öregségi nyugdíj között a különbség harminckilencszeresnél nagyobb ne lehessen?
  • Akarja-e, hogy az állami, illetve az önkormányzati fenntartású idősotthonokban lakók havi terítési díjának évenkénti emelkedése ne haladhassa meg az év eleji százalékos nyugdíjemelés mértékét?
  • Akarja-e, hogy az idősek sérelmére megvalósított bűncselekmények elkövetőinél súlyosbító körülményként vegyék figyelembe a sértettek korát?
  • Akarja-e, hogy a munkavállaló heti negyven óra munkaidőn túli foglalkoztatása esetén a túlmunkában eltöltött időt a nyugdíjszámítás szempontjából kiegészítő szolgálati időként kelljen figyelembe venni?

Az elnök elmondta, nem volt egyszerű dolguk, mert tavaly 64, tavalyelőtt pedig 132 kezdeményezés landolt az NVB asztalán, s azok mindegyikét visszautasították.

Legfontosabb követelésüket, a svájci indexálás visszaállítására vonatkozó javaslatot nem volt értelme benyújtani, mert azt törvény tiltja. Erről inkább a kormánnyal egyeztetne a Nyugdíjas Parlament.

Az első - és legfontosabb - kérdést korábban Simonovits András, közgazdász, nyugdíjszakértő kritikával illette. Szerinte átfogó nyugdíjreformra lenne szükség.