Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály pénzügyminiszter vizsgálatot indított, hogy technikai okok miatt miért késett a nyugdíjak utalása. Ezt a törvény szerint minden hónap tizenkettedik napjáig meg kell tenni, ha pedig ez hétvégére esne, akkor az előtte levő utolsó munkanapon kell utalni.

Pénteken - január 11-én - viszont mégsem történt ez meg, mert az utaláskor rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Magyar Államkincstár a Giro Zrt. rendszerébe. Akkor végül péntek éjjel soron kívül próbálták orvosolni a nyugdíjak kiutalását, amit sokan már szombat reggelre meg is kaptak.

Hétfőn bejelentette Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy vizsgálatot indított miért késett a technikai okok miatt a nyugdíjak utalása. A tárcavezető elmondása szerint az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárása a cél.

Dacára annak, hogy Varga vizsgálatot indított az ügyben, az ATV.hu megkeresésére a Magyar Államkincstár elnöke, Mészáros József nem kívánt nyilatkozni mert szerinte "nincs semmi gond".

A portál összesítéséből kiderül, hogy a KDNP-s Rétvári Bence, az EMMI államtitkára  a Hír Tv-ben hétfőn szintén azt érzékeltette, hogy nincs probléma, mert a nyugdíjutalások a pénteki nap végére megtörténtek. A nyugdíjasok pedig jól jártak, hisz januárban megemelt nyugdíjat kaptak - tette hozzá az államtitkár.

Az ellenzék viszont élesen bírálta a kormány a késések miatt, mivel a karácsonyi kiköltekezés miatt sok idős pénz nélkül fordult volna rá a hétvégére. Mivel decemberben előbb folyósították a járandóságokat, sokan hat hete nem kaptak pénzt.