A kormány még 2013-ban ígérte meg, hogy annak az évnek a végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is. Akkor ugyanis azt állították a magánnyugdíjpénztári tagoknak, hogy ha visszalépnek az állami rendszerbe, akkor egyéni számlán kezelik majd a befizetéseiket. Viszont ebből a rendszerből nem lett semmi, Gulyás Gergely pedig áprilisban kijelentette, hogy nem tervezik bevezetni a személyes lajstromozást.

Most a Magyar Nemzeti Bank frissítette a nemzetgazdaság pénzügyi számláit bemutató táblakészletét a március végi adatokkal, ezek szerint az államháztartás pénzügyi vagyona közt 2802,6 milliárd forintot tartottak nyilván nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásként. - írja az Mfor.hu, amely szerint így az állomány csak 4,8 milliárd forinttal apadt a megelőző, 2018. december 31.-i állapothoz képest, illetve 24 milliárddal 2017. novemberéhez képest.

Lényegében ez egy technikai számla, ahova az államhoz került 3000 milliárd forintos vagyont - ez főként állampapírokból, részvényekből, befektetési jegyekből állót - egyenlegét vezetik: a nyugdíjba vonuló egykori tagok átvett pénzét jegyzik itt, az értékleírások pedig akkor történnek meg, ha valaki öregségi nyugdíjba megy. A lépést az EU követelte meg a jegybanktól.

A pénz nagy részét az adósság csökkentésére fordították, egy kisebb részét az állami céges tulajdon gyarapítására fordították, így az Államadósság Kezelő Központ kimutatása szerint a 2011. májusában nyilvántartott 2945,3 milliárdos vagyon már annak az évnek a végére 684,3 milliárd forintra olvadt. Mára pedig semmi nem maradt belőle - eleveníti fel a pénz sorsát a portál.