Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényváltozások egyebek mellett a foglalkoztató (ideértve többek közt az egyéni vállalkozót, mezőgazdasági őstermelőt is)  nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségét is érintik - írja az adózóna.hu.

A  társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény (nyugdíjtörvény) új - december 23-ától hatályos - 99/A paragrafusa értelmében a társadalombiztosítási nyilvántartás vezetésére kötelezett vállalkozások az általuk foglalkoztatott biztosított, volt biztosított biztosítási jogviszonyával összefüggő, a szolgálati időről vagy a nyugellátás megállapítása során figyelembevételre kerülő keresetről, jövedelemről adatot tartalmazó munkaügyi iratokat a biztosítottra, volt biztosítottra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig köteles megőrizni. (Ez például egy 16 éves diák munkavállaló esetében előreláthatóan minimálisan 54 év, hiszen 65 év lesz nemsokára a nyugdíjkorhatár, amelyhez plusz 5 évet kell hozzáadni. Mindez azt jelenti, hogy az illető 70 éves koráig meg kell őriznie egykori munkáltatójának az iratokat.)

A nyilvántartásra kötelezett jogutód nélküli megszűnése esetén köteles bejelenteni a fent nevezett munkaügyi iratok őrzésének helyét a székhelye, telephelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek. A bejelentéssel egyidejűleg a nyilvántartásra kötelezett képviselőjének, illetve a felszámolónak, végelszámolónak kötelező a 2010. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozóan adatot szolgáltatnia, ha arra korábban nem került sor - hívja fel a figyelmet az adózóna.