Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál egy évek óta véglegesített rokkant nyugdíjas hölgy esetét mutatja be, aki tavaly a rokkantsági ellátása alapján még kapott nyugdíjprémiumot. Idén év elején azonban betöltötte a nyugdíjkorhatárt, így január elején öregségi nyugdíjassá vált.

Már decemberben értesítést kapott, hogy korábbi 87 ezer forint rokkantsági ellátás helyett az újraszámítás alapján 102 ezer forint öregségi nyugdíjat kaphat. Ő visszajelzett, hogy elfogadja az újraszámolt, magasabb összeget. És várta az idei novemberi, 18 ezer forintos nyugdíjprémiumot. Úgy gondolta, a pluszpénz pont jó lesz arra, hogy négy unokájának meg tudja venni a karácsonyi ajándékot.

A prémium azonban nem érkezett meg a bankszámlájára november 12-én. És azóta sem. A Magyar Államkincstártól azt a felvilágosítást kapta, hogy az újraszámítás miatt nem jár neki idén a nyugdíjprémium. Nem értette, hogy ha tavaly járt, idén miért maradt le a novemberi pluszpénzről.

Ki kaphat nyugdíjprémiumot, és ki nem?

A portál Farkas András nyugdíjszakértőt kérdezte, aki az újraszámítással kapcsolatban a nyugdíjprémium-rendelet vonatkozó passzusát hozta fel, vagyis a 3. paragrafus 2. szakaszát.

Ennek alapján kitűnik, hogy ha valaki a rendelet által felsorolt juttatások bármelyikében - például rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban - részesült a 2017-es év legalább egy napján, majd 2018-ban újraszámítás nélkül, változatlan összegben, új jogcímen kapta az ellátását, akkor megkapja a prémiumot (egyszeri ellátást).

Ha újraszámítás történt idén, akkor viszont idei megállapítású ellátásról van szó, ami nem jogosít prémiumra - magyarázta a nyugdíjszakértő. Ha a cikkben szereplő kisnyugdíjas nem kérte volna az újraszámítást, kaphatott volna novemberben pluszpénzt, viszont éves szinten összességében sokkal rosszabbul járt volna. A 24.hu megkérdezte az államkincstárat, hányan járhattak hasonló cipőben, választ egyelőre nem kaptak.