A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a többszörösen büntetett előéletű 28 éves fonyódi férfival szemben, aki megszerezte egy nyugdíjas asszony bankkártyájának adatait, és azok segítségével nagyobb összegű készpénzt utalt át magának - írja közleményében az ügyészség.

A csaló gyakran segített az idős nőnek a ház körüli kisebb munkákban, az egyik ilyen alkalommal lefotózta annak bankkártyáját és az internetes bankhoz való jelszavát. Majd a netbank szolgáltatás használatával összesen 360 ezer forintot utalt át a saját bankszámlájára.

A férfi a pénzből elkezdte felújítani a házát. A sértett azonban hamar rájött a csalásra, felelősségre vonta a vádlottat, és hangfelvételen is rögzítette, hogy a vádlott beismerte előtte a bűncselekményt.

Az ügyészség a többszörös visszaeső vádlottal szemben - aki legutóbb súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt állt bíróság előtt - börtönben letöltendő szabadságvesztés és közügyektől való eltiltás kiszabását indítványozta.

A hasonló bűncselekmények nem ritkák. Egy érdekes jogesetté lett egy több évvel ezelőtti ügyből, amikor a csaló az áldozat személyi igazolványával ürítette ki annak bankszámláját, ebben az esetben bank is gondatlan volt, hogy nem ellenőrizte megfelelően a személyazonosságot. De a pénzintézet nem akarta megtéríteni a kárt, végül a hosszas jogi procedúra eljutott odáig, hogy a Kúria kötelezte erre a bankot.

A fotó forrása: Pexels.com/Kaboompics/Karolina.