Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sajtóban a közelmúltban újra előkerült a volt magánnyugdíj-pénztári vagyon kérdése és az, hogy miért nem számolják el a volt pénztártagok mintegy 3000 milliárd forintnyi megtakarítását az állami tb-rendszerben kezelt egyéni számlákon.

Matolcsy György MNB-elnök a napokban egy parlamenti kérdésre válaszolva magyarázta el, hogy az államhoz került  magán-nyugdíjpénztári vagyont előlegként kell elszámolni. Ez az előlegként elszámolt technikai tétel jelenik meg az MNB statisztikáiban az államháztartás tartozásaként és a háztartások követeléseként. A rossz hír az, hogy a statisztikában megjelenő összeg nem kapcsolódik konkrét személyekhez, csak az érintett szektorok statisztikai mutatóira van hatással - olvasható a magyarázatban.

Egyrészt bár mindenkinek van névleges számlája - különben nem is lehetne megállapítani a nyugdíjjogosultságot - azon nem konkrét felhalmozásokat tartanak nyilván, csak a nyugdíj kiszámításához szükséges járulékalapot - írta a portál.

Másrészt pedig a nyugdíjba vonuláskor sem számítják majd be a - jellemzően pár százezer forinttól a több millió forintig terjedő - felhalmozásokat. Így amikor eljön az ideje a nyugdíj folyósításának, akkor ezt az összeget nem tényleges értékén számítják be, hanem a nyugdíjat megalapozó járulékalapban veszik figyelembe, a nyugdíjkalkulációs modellnek megfelelően. A kifizetéseknek pedig az akkor rendelkezésre álló, a felosztó-kirovó rendszernek megfelelő, a járulékfizetők által befizetett pénzek jelentik majd a fedezetét - írta az mfor.hu.

Fotó forrása: Shutterstock