Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyilvános lett a az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervezete, amely a 2019-es nyugdíjemelésről szól. Így ha minden marad a mostani tervek szerint, 2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal fog nőni a nyugdíj. Az öregségi, az özvegyi és a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozók nyugellátása, a baleseti járadék, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás, valamint minden más, a nyugdíjhoz kötött támogatás is ezzel a 2,7 százalékkal fog nőni - vette észre a hvg.hu.

A tervezetet a kormánynak még meg kell tárgyalnia, így ez még nem tekinthető hivatalos kormányzati álláspontnak. A kérdés az volt, hogy miután a 2019-es költségvetés már rendelkezik a nyugdíjemelésről, belenyúlnak-e abba, és adnak-e nagyobb emelést. Erre korábban már volt példa, de ezúttal ezt nem tették meg. A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj legfeljebb havi 93 540 forintig folyósítható együtt az új évtől. A rokkantsági járadék havi összege 37 350 forint lesz.

A problémát az jelentheti a cikk szerint, hogy a nyugdíjasok inflációja ennél magasabb lehet. A nyugdíjemelést a kormány az inflációhoz kötötten határozza meg, csakhogy tavasszal, amikor készült a 2019-es költségvetés, még kisebb inflációval számoltak. A nyugdíjas-infláció, vagyis a főleg az idősek által használt termékek árainak emelkedése októberben már 3,4 százalékos volt.

Túlnövi az infláció a nyugdíjemelést, vagyis egyre nehezebb lesz az idősek megélhetése. Legközelebb 2019 novemberében jöhet ennek a kiegyensúlyozása, addig hitelezik az államot - derült ki a Zoom.hu cikkéből is, amely szerint havonta akár ezer forintot spórolhat rajtuk az állam.  Januártól tehát 2,7 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak, ami azt jelentené, hogy a 3,1-3,5 százalékos várható infláció mellett a nyugdíjasok az indokoltnál kisebb emelést kaphatnak év elején.

A kormány azért nem egyensúlyozza ki a különbséget, mert még a nyáron tervezték meg a költségvetést, amikor még az infláció nem lódult meg. Októberben a KSH adatai szerint az áremelkedés üteme hatéves csúcsra, 3,8 százalékra nőtt. Az elemzés szerint látszik egy korrekció, vagyis valamit mérséklődhet az infláció, de valószínűtlen, hogy 3 százalék alá menjen. A Magyar Nemzeti Bank becslése, az hogy az idei 2,8 százalék után jövőre 3,1, 2020-ban pedig 3 százalék lesz az infláció.

Bár a Magyar Államkincstár nem közli az átlagnyugdíjról szóló adatokat, de a becslések alapján ez 130,5 ezer forint lehet. Erre jön rá a 2,7 százalékos emelés, ami havi plusz 3500 forintot jelent. Ha viszont megkapnák az MNB által jelezett 3,1 százalékos emelést, az már 4000 forintot jelentene.