Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a nyugdíjakat évente átlagosan 3 százalékkal növelik (a kötelező nyugdíjemelés az infláció mértékével történik), az átlagbérek viszont 12-15 százalékkal nőnek, akkor már néhány év alatt is jelentősen leszakadhat a nyugdíjak vásárlóereje. Márpedig tavaly a nyugdíjakhoz képest minimum négyszer olyan gyorsan nőttek a fizetések és az előrejelzések szerint idén is körülbelül ugyanekkora lesz a bérdinamika - magyarázta Farkas a KlubRádió Esti gyors című műsorában.

A különféle egyéb juttatások csak egyszeri tételt jelentenek: így a nyugdíjprémium, ami akkor jár csak, ha 3,9 százaléknál magasabb a gazdasági növekedés üteme, a különféle politikai indíttatású juttatások - például Erzsébet-utalvány - pedig inkább csak a választási kampány járulékos "ajándékai" voltak. Így a nyugdíjasok számára csak az inflációval megegyező mértékű emelés az, ami biztos.

Az mfor.hu összehasonlító számításai szerint miközben az aktív keresők nettó átlagbére a 2016 eleji 165 500 forintról 205 300 (családi kedvezménnyel együtt 213 700) forintra nőtt mostanra, addig egy akkor 165 500 forintos nyugdíjjal rendelkező egyén alap járandósága pusztán 174 600 forintra nőtt. (Mi több, ez az összeg igen magasnak számított, hiszen az átlagnyugdíj 120 ezer forint körül mozgott 2016-ban.)

A leszakadást egy másik KSH adat is jól szemlélteti: miközben a nyugdíj és az egyéb szociális juttatások tekintetében az egy ellátottra jutó ellátmány a nettó nominális átlagkereset 67,6 százalékát tette ki 2014-ben, addig 2017-re 58,3 százalékra zuhant ez az érték.

Változtatni kell!

Az öregségi nyugdíjasok létszáma 2,1 millió körüli és van további 5-600 ezer ellátott, aki a szintén a társadalombiztosítástól kap valami egyéb juttatást - mondta Farkas András. Ez a társadalmi csoport olyan hatalmas méretű vásárlóerőt képvisel, akkora keresletet támaszt, ami a GDP-növekedés egyik alapvető pillére. Tehát a nyugdíjasok korántsem csak egy eltartandó, súlyos nehezéket jelentenek a gazdaság számára. Így nem csak a méltányosság, de a racionalitás is megkövetelné, hogy ne engedjék, hogy egyre tágabbra nyíljon az olló a nyugdíjak és a bérek vásárlóereje között.