Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újra felmerült a KDNP régebbi ötlete, hogy a nyugdíjasoknak "díjazzák" a gyereknevelést. Semjén Zsolt pártelnök a Heteknek adott interjúban konkrét elképzelést is vázolt. Eszerint a már dolgozó gyerek adójából juttatnának valamennyit az őt felnevelő szülőknek - emlékeztet a portál.

Nem mellékes feltétel tehát a megélt felnőttkor, és a magyarországi munkavállalás. Semjén szavai egybecsengenek Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnökének szavaival, aki szerint választ kell adni arra a kérdésre, hogy gyereknevelést a nyugdíjrendszeren belül hogyan lehetne elismerni.

Eközben egyetlen szó sem esett, hogy jelenlegi mik a szabályok. A nők kedvezményes (életkortól független) öregségi nyugdíjjogosultságához figyelembe vehető a gyesen, gyeden töltött idő. A nyugdíj megállapításakor alkalmazott úgynevezett osztószám (ezzel számítják ki az éves átlagot) a heti pihenőnapokat, a munkaszüneti napokat és a szabadnapokat is tartalmazza, nincs viszont benne a gyes, így az nem rontja a várható nyugdíj mértékét.

Vonatkoztak ennél kedvezőbb szabályok is a gyerekesekre. Az még ma is él, hogy a 1968. január 1. előtt születettek után egy teljes év plusz jogosultság jár. Amennyiben a gyermek tartósan betegnek, illetve fogyatékosnak minősül, a növelés gyermekenként 550 naptári nap. Új ötletelés helyett esetleg mindezt ki lehetne terjeszteni a később születettekre (ez különösen a nők 40, vagyis a 40 év jogosultsági idő elérése után nyugdíjbavonulási lehetőség tükrében lehetne fontos).

Egyre igazabb a "magad uram"?

Az Azénpénzem.hu szerint elképzelhető, hogy a mostani ötletelés (amit alighanem tesztelés céljából dobhattak be) az állami ellátás várható visszaszorulását jelezheti. A gyermek adója egy részének szülőhöz irányítása rímelhet a kötelező szülőtartásra. 2016. július elsején lépett életbe a Ptk. új előírása, amely szerint: "tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben". Az azóta eltelt időben nem hallhattunk egyetlen olyan esetről sem, ami a passzus kemény vagy felháborodást keltő alkalmazását jelezte volna. Ez azonban bármikor meg is változhat.

Aggasztó jel mindenesetre más is akad. Az allamkincstár elnöke ugyanis kitért arra is, hogy az utóbbi néhány év gazdasági bővülése ellenére nem jellemző az előtakarékoskodás az idős korra, amiben szavai szerint "sürgősen lépéseket kell tenni". Az MKIK elnöke, Parragh László szerint pedig az öngondoskodásnak a mostaninál jóval komolyabb szerephez kell jutnia az egészségügyi és nyugdíjrendszerben is.