Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtökön, hogy a áttekintette  a gazdasági növekedési adatokat, és az látszik, hogy az idén 3,5 százalék feletti lesz a növekedés, így 2018-ban is fognak nyugdíjprémiumot fizetni. A Pénzügyminisztérium 4,3 százalékkal számol, ami azt jelenti, hogy a tavalyinál nagyobb összegre számíthatnak a nyugdíjasok.

Az RTL Híradóban meszólaló Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta, idén - ha a növekedési számokat tartani tudják - akkor az előző évhez képest 4000 forinttal többet kaphat egy átlagnyugdíjas. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akinek legalább 80000 ezer forint a nyugdíja az 16 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap. Akinek ennél kisebb a járandósága, az arányosan kevesebbet kap. A 28 500 forintos nyugdíjminimumot kapóknak 4275 forint jár majd.

 

 

Függően attól, hogy csak az öregségi nyugdíjasok vagy a rokkant nyugdíjasok is kapnak-e juttatást, 2-2,7 millió ember lehet jogosult. A törvény szerint annak nem jár a prémium, akik idén vonultak nyugdíjba, valamint csak az öregségi határt ellépők kaphatnak prémiumot, de tavaly rendeletben döntöttek a kör kiszélesítéséről.

A nyugdíjprémium rendszerét még a Bajnai-kormány vezette be, hogy az azévben véglegesen kivezetett 13. havi nyugdíjat és a svájci indexálást (ami infláció mellett a nettó bérnövekedést is figyelembe vette) eltörölték és ezt szánták kompenzációnak helyettük. A válság alatt ebből sok nem jutott a nyugdíjasoknak, a magyar GDP bővülése először 2017-ben lépte át a 3,5 százalékos határt, így tavaly járt először prémium.

Az is kiderült, hogy az év végén és a jövő év elején is Erzsébet-utalványt osztogathat a kormány.

Viszont ezek a "pótlékok" sem orvosolják azt, hogy az átlagos nettóbérek emelkedése mellett a nyugdíjak alig emelkedtek. Amíg 2014-ben a magyar átlagnyugdíj havi összege 110,8 ezer forint volt, addig ma ez 130,5 ezer forint. Ezzel szemben ugyanezen időszak alatt a nettó átlagbér a havi 150,6 ezerről 219,2 ezer forintra futott fel.

A fotó forrása: Shutterstock.