Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerdai cikke szerint a tárolókban összesen mintegy 1,4 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre. Az MVM Magyar Villamos Művek szerint a jelenlegi, az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén akár hónapokig, de legalább negyed évig elegendőek lehetnek a rendelkezésre álló tárolói források.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint az itthoni szükségleteket a mostani időjárás mellett a kereskedelmi tárolókban rendelkezésre álló, illetve a nyugatról az országba érkező földgáz anélkül kielégíti, hogy a biztonsági földgázkészletet igénybe kellene venni.

A Gas Infrastructure Europe legfrissebb adatai szerint a Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban hétfőn 417 millió köbméteren álltak a készletek, szemben az év eleji 2,08 milliárd köbméterrel. Ez a szint valamivel 10 százalék alatti töltöttségnek felel meg. Az MMBF Zrt. által kezelt szőregi tárolóban - amely a biztonsági gázkészleten túl kereskedelmi célúakat is tartalmaz - az év eleji 1,13 milliárd köbméterről 922 millióra csökkent a készlet, ami 48,5 százalékos töltöttségnek felel meg - ismerteti az újság.