Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Tanács által elfogadott új irányelv előírja, hogy bizonyos határokon átnyúló adóstruktúrákat a közreműködő tanácsadóknak vagy magának az ügyfélnek 2020. július elsejétől be kell jelentenie a tagállami adóhatóságoknak - hívta fel a figyelmet a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda. A rendelkezésnek megfelelően az adótanácsadók, könyvvizsgálók, de akár a cégjogi lépéseket intéző ügyvédi iroda is köteles lehet jelentéstételre.

Egy struktúráról akkor kell értesíteni a tagállami hatóságot, ha az irányelv mellékletében meghatározott ismertetőjegyek legalább egyikével rendelkezik. A klasszikus adóelkerülő konstrukciókat, mint a tényleges tulajdonos feltárását ellehetetlenítő megoldásokat viszont minden esetben jelenteni kell. A közreműködő tanácsadóknak fel kell tüntetni a közreműködők személyét, az érintett adózók nevét, adott esetben akár még az érintett adózók kapcsolt vállalkozásait is, azaz a résztvevők pontosan beazonosíthatóak lesznek. Emellett részletesen be kell mutatni a struktúrát, az ahhoz kapcsolódó megállapodásokat és azt, hogy ezek az irányelvben szereplő ismertetőjegyek közül melyiket valósítják meg - mondta dr. Bodrogi-Szabó Tímea, a Baker McKenzie ügyvédje.

Az adatszolgáltatást meghatározott határidő leteltével, tipikusan 30 napon belül kell megtenni attól a naptól számítva, amikor az adókonstrukció végrehajtására kész vagy a végrehajtás első lépésére sor kerül. A szabályozás már a 2018. június 25. és 2020. július 1. között kialakított vagy már megkezdett konstrukciókra is vonatkozik. Így a közreműködőknek és az adózók már érdemes nyilvántartania azokat az ügyeket, amelyek a jelentéstételi kötelezettség alá eshetnek.

A hatályos irányelvet a tagállamoknak 2019. december 31-ig át kell ültetniük a nemzeti jogukba. Az EU-országoknak lehetőségük lesz bizonyos közreműködőket felmenteni az adatszolgáltatási kötelezettség alól, ami Magyarországon várhatóan az ügyvédeket érinti majd, az ügyvédi titokra tekintettel. A felmentéssel azonban nem kerülhető ki a struktúrák jelentése, mivel ilyen esetben az adatszolgáltatási kötelezettség átszáll további közreműködőkre. Erről a felmentett közreműködőnek tájékoztatnia kell a többi, az adótervezésben közreműködő, de nem felmentett személyt, hogy tegyen eleget a jelentési kötelezettségnek, végül pedig az érintett adózót kell tájékoztatni. Az irányelvnek megfelelően a nemzeti jogszabályok fogják megállapítani a bírságokat, amelyeknek, az előírt szankciók szerint hatékonynak, arányosnak és visszatartó erejűnek kell lenniük.