Komfortosabb, nagyobb ketrecek megteremtését írja elő az EU állatjóléti rendelete 2012-re. A baromfiiparban kötelező ketrecváltás alaposan felborította a tojáspiac amúgy is kényes egyensúlyát, jelenleg ugyanis még termelnek a régi technológiát használó telepek, de már nekilendültek a tojást új, állatbarát módon előállító üzemek is. A keletkező felesleg lefelé nyomja az árakat. Az olcsó dömpingtojást szállító kamionok sorban állnak a magyar határnál is.

Földi Péter, a Tojásszövetség elnöke szerint különösen a lengyelek lehetnek nehéz helyzetben, akik korábban komoly mennyiséget szállítottak Németországba, ám helyüket most átvették a már új, állatbarát technológiát használó hollandok, így piac nélkül maradtak, és most igyekeznek megszabadulni a hatalmas mennyiségű "ketreces" tojástól.

A szakember azt mondja, tízforintos ajánlat is érkezett, miközben a tojás önköltségi ára 18 forint.

A magyar fogyasztó ugyanakkor nem sokat lát az olcsó importból, a lengyel áru a polcokon annyiba kerül, mint a többi a tojás, a nagy árrés a kereskedőknél csapódik le, ugyanakkor azonban letöri a magyar tojás árát.