Kaposváron 2016 nyarán aláírásgyűjtésbe kezdtek helyiek a város határába tervezett, Csányi Sándor-érdekeltségű, Százhalombattáról korábban elűzött pirolízises gumihulladék-feldolgozó létesítése ellen - írja a hvg.hu. A választókorú lakosság 35 százalékát érintő, közel 19 ezer aláírást gyűjtött össze egy hónap alatt az öt ellenzéki párt és a civilek alkotta összefogás. Az érvénytelen aláírás nem volt több 15 százaléknál.

Az aláírások helyi választási iroda általi érvényesítése után a beruházó úgy döntött, hogy visszalép a beruházási tervtől.

A kaposvári közgyűlés nem rendelte el a népszavazást, okafogyottságra és "a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra" hivatkozva. Tették ezt annak ellenére, hogy a helyi népszavazásról szóló 2013-as törvény kimondja, "a képviselő-testület köteles elrendelni a helyi népszavazást, ha azt az önkormányzati rendeletében meghatározott számú választópolgár kezdeményezte" - olvasható a cikkben.

Az önkormányzat nem rendelte el a népszavazást, ezt a döntést az ellenzék megtámadta, s a Törvényszék megsemmisítette.

A népszavazást elrendelő döntés után egy magánszemély ismét a Törvényszékhez fordult, és kérte, hogy okafogyottság miatt nyilvánítsa ezt semmisnek. Ez meg is történt, és az ügy a gumifeldolgozót ellenzők teljes győzelmével lezárult.

Ez alapján megállapítható, hogy ha a Fővárosi Közgyűlés bármilyen megfontolásból nem rendeli el a népszavazást, törvényt sért - az ügyről további részleteket a hvg.hu-n olvashat.

A MOB kitart olimpia-ügyben

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) továbbra is kiáll Magyarország olimpiai pályázata mellett - olvasható a szervezet honlapján hétfő este közzétett állásfoglalásban. Vannak nemzeti ügyek, amelyek politikától függetlenek kellene, hogy legyenek! - idézi Borkai Zsolt MOB-elnököt az MTI.

"A Magyar Olimpiai Bizottság független köztestület, ezért is kezdeményezte még az olimpiai és paralimpiai pályázati folyamat legelején valamennyi parlamenti párttal az egyeztetést arra vonatkozóan, hogy közösen álljanak Magyarország olimpiai és paralimpiai pályázata mellé. Ez akkor a MOB székházában senki számára nem volt kérdés, mindenki egy emberként sorakozott fel mögötte, mindenki érezte, hogy vissza nem térő lehetőségről, és össznemzeti érdekről van szó" - közölte Borkai. Szerinte nem korrekt a pályázat utolsó szakaszában kihátrálni abból az együttgondolkodásból, amely a Momentum Mozgalom elindulása előtt jellemezte a magyar politikai pártokat.