Az utolsó két körben a harmadik helyről hozták fel a váltót a Liu testvérek, Shaoang és Shaolin Sándor is előzött egyet, ennyi kellett. 6:31,971 az új olimpiai rekord - írja az Index.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat sokáig a harmadik volt a versenyben. Kínával és Kanadával nagyot küzdve szerezték meg az első helyet. A két ország ebben a sorrendben lett második és a harmadik a magyar váltó mögött.

Ez 38 év után az első magyar érem, és a legelső aranyérem téli olimpián. Utoljára 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallai András jégtáncpáros szerzett ezüstérmet. A staféta két ezüst és négy bronz után összességében az ország történetének hetedik téli olimpiai érmét szerezte meg.

A téli olimpián ezért is óriási eredmény egy magyar olimpiai, pláne aranyérem. A sportolókat a riói nyári játékok díjazása szerint jutalmazzák, vagyis az arany- 35, az ezüst- 25, a bronzérem 20 millió forintot ér. De a váltó esetében ez az összeg lejjebb megy: a négyfős csapatok a pénzdíj 80 százalékát kapják meg, ez fejenként 28 millió forintot ér a mostani bajnok csapatnak.

AFP Photo/Roberto Schmidt.

A díjátadó csütörtökön, valamivel este 11 után lesz a portál szerint.

A fotó forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt.