Vasárnap estig többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Több helyen, több alkalommal is várható eső, zápor, zivatar néhol felhőszakadással. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 23 és 30, késő este 19 és 23 fok között alakul.

Hétfőre virradó éjszaka általában erősen felhős marad az ég, és többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. Zivatar környezetében viharos széllökésekre is számíthatunk. A hajnali órákra 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn eleinte sok lesz a felhő, és többfelé valószínű eső, zápor, zivatar, majd a déli óráktól fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, majd csökken a felhőzet. Kezdetben több helyen, majd egyre inkább a déli és a középső országrészben alakul ki eső, zápor, zivatar, felhőszakadás. Többfelé megerősödik az északi, északkeleti szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között valószínű. (A légkörben is látszik az emberi tevékenység hatása.)

Mi az a teknő és a gerinc?

A különböző nyomási szintek térképein megjelenő alakzat, ahol a környezetéhez képest ugyanazon légnyomási értékek alacsonyabban (teknő) vagy magasabban (gerinc) vannak.

A magasban a gerinc közeledése többnyire leszálló, felhőoszlató légmozgással párosul, míg a teknő közeledtével felhő- és csapadékképződéshez kedvező, felfelé irányuló áramlások jelentkeznek.
Forrás: OMSZ.

Kedden gomolyfelhős, napos idő valószínű, nyugaton kevesebb, keleten több felhővel. Elszórtan, főként a Dunától keletre várható zápor, zivatar. Az északi szél keleten helyenként viharos lehet, de zivatarban is viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.