Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák-magyar határ belépő oldalán Hegyeshalomnál 23, Szlovákia felől Rajkánál pedig 20 kilométeres sor torlódott fel. Lakatos Tibor szerint pénteken a román hatóságok intézkedései miatt a Romániába tartóknak sokáig kellett várakozniuk a Magyarországról való kilépésre. Minden nap egyeztetnek a rendőri vezetők és politikusok a szomszédos országok szerveivel, hogyan tudják a humanitárius folyosók működését fenntartani. Ha a szomszédos országok nem vállalják, hogy beengedik saját állampolgáraikat, illetve az áruforgalmat, akkor ezeket a járműveket Magyarország sem tudja átengedni.

A NAV nem foglalt le maszkot

Az ezredes cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy Magyarországon lefoglaltak volna félmillió, Indiából származó, Csehországba szánt egészségügyi maszkot. (Ezt a hírt szombaton a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is közleményben cáfolta.) Nem igaz a hír, egyetlen olyan hatóság sem jelezte, hogy ilyen intézkedést hozott volna, amelyik jogosult lenne lefoglalni ilyen eszközt - mondta Lakatos Tibor.

Szólt arról is, hogy továbbra is fenntartják a magyar-szlovák határ 30 kilométeres zónájában a magyar és szlovák állampolgárok mozgásának lehetőségét.

A világban és a környező országokban egyre több koronavírus-fertőzött van, Szlovéniában 314, Horvátországban 128, Szlovákiában 135, Ausztriában 2388, Lengyelországban 425, Csehországban 833 - közölte Lakatos Tibor.

Már bírságolnak is

A hatósági házi karanténba helyezettek száma a Magyarországra visszatérők számával egyenes arányban nő, jelenleg 3771 házi karantén van hatályban. A hatóságok 15 525 alkalommal ellenőrizték ezeket és 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, ebből 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki vagy figyelmeztettek, 76 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Az üzletek zárvatartásával kapcsolatos szabályok megsértése miatt három esetben figyelmeztettek, kilenc esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 14 szabálysértési feljelentést tettek.

Még nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését

A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: egyelőre nincs tervben, de ha mégis el kell rendelni, az nem az esetszámoktól függ majd, ugyanakkor mindenkire vonatkozni fog. Úgy látják, az eddigi intézkedések, mint az üzletek, szórakozóhelyek, iskolák bezárása, továbbá az otthoni munkavégzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és jelentősen csökkent a közterületeken tartózkodók száma.

Ha nem lesz elég kórházi hely, szállodába költöztetik a betegeket

Az MTI kérdésére elmondta: jelenleg nem került napirendre a szállodák bezárása, s bár "eljöhet az idő", hogy azokat is bezárják, a jelenlegi helyzet ezt nem indokolja. A "karanténszállodákra", hivatalos nevén az elhelyezési tartalékokra vonatkozó kérdésre elmondta, azok bevonására akkor kerül sor, ha az egészségügyi intézmények nem tudják fogadni a betegeket. A betegek, megfigyelés alá vontak elhelyezésére alkalmas intézményekről, ingatlanokról a későbbiekben döntenek.

Érkeztek Magyarországra alapanyagok a védőeszközök gyártásához, és a jövő héten eszközök is érkeznek, amelyek segítenek a járvány megfékezésében. A kiskunhalasi konténerkórház építéséről azt mondta, egyelőre az előkészületek történtek meg - idézte a rendőrezredest az MTI.