Újabb súlyos eset mutatott rá az egészségügy vezetésének válságára: csütörtök reggel meghalt Székely László szívsebész egyik betege, aki hiába várt arra, hogy megműtsék. Az ügy úgy látszik megütötte a miniszterelnök ingerküszöbét is. A Népszava ugyanis úgy értesült, hogy a kormányfő péntek délelőttre berendelte Kásler Miklóst.

Székely Lászlót, az Országos Kardiológiai Intézet szívsebészét Kásler Miklós miniszter nyomására bocsátották el szeptember közepén azonnali hatállyal, így már arra sem volt módja, hogy a vállalt műtéteket elvégezze, és betegei kezelését befejezze. Utóbb épp ez vált az egyik közvetlen szakítási okká az időközben lemondott egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó és a miniszter között. Nagy Anikó ugyanis még összehozott egy egyezséget arról, hogy a sebész a felmondási ideje alatt elláthatta volna betegeit, és elvégezhette volna azokat a műtéteket, amelyre az intézetben más nem képes. A miniszter azonban nem engedélyezte ezt az egyezséget.

Ezek után egy 55 éves férfinak - akit meg is operálhattak volna - átszakadt a főverőere és meghalt. A tragédia a Népszava szerint annak ellenére történt, hogy a főorvos fölhívta utódja figyelmét három betegre: köztük volt az a férfi is, aki elhunyt.

Kásler Miklós a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjének, László Imrének azt állította, hogy az orvos nem adta át, nem hívta fel a figyelmet a betegre, sőt, hogy gyakorlatilag nem is volt kellő mélységű dokumentáció a betegről. (A DK egyébként jelezte, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben.) Hasonlóan nyilatkozott ettől függetlenül a kardiológia intézet főigazgatója, Andréka Péter is, aki szerint az intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem, "a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek nem volt és nem is lehetett tudomása."

Székely László viszont a lapnak viszont megerősítette, hogy írásban referált három páciensről, külön felhívta rájuk a figyelmet.

A fotó forrása: AFP Photo/Kisbenedek Attila