Az Európai Néppárton (EPP) belüli feszültséget tovább súlyosbíthatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többek között az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt képviselőinek is levélben mondott köszönetet, amiért nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben - írta a Le Soir az MTI szerint.

A cikk szerint a "neonáciknak" küldött köszönőlevél "olaj lehet a tűzre", azonban ez csupán a legutóbbi lépése a Fidesznek a mérsékelt konzervatív pártcsaládtól való ideológiai eltávolodásában.

"A vezetők az EPP jövő heti csúcsértekezletén elvileg megvitathatják a magyarországi helyzetet. Nem akarjuk megszabni Orbánnak, hogy kinek írjon és kinek ne, ez legyen az ő problémája, de az biztos, hogy nem kötelességünk szeretni a barátaink minden barátját" - mondta egy névtelenséget kérő pártbeli forrás a belga napilapnak.

Mint írták, Orbán Viktor nem sokkal ezelőtt még az Európai Néppárt "jóindulatú védelmét" élvezte, a legfrissebb fejlemények miatt azonban megváltozott a helyzet, ugyanis a magyar kormányfő "autoriter lépései kellemetlen helyzetbe hozzák" a pártot.

A pártszakadás Orbánon múlik

A Politico brüsszeli hírportál pénteken Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjével közölt rövid interjút, aki arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e a pártszakadás, azt válaszolta, hogy ez "jelentős részt Orbán Viktoron múlik". "Orbán Viktornak más irányba kell haladnia, ezért támogatjuk ebben a tekintetben teljes mértékben az Európai Bizottságot, ezért támogatjuk a hetes cikk szerinti eljárást. Igennel szavaztam, mert a Fidesznek meg kell értenie, hogy lépnie kell" - közölte Weber.

Zéró tolerancia

A magyarországi emlékezetpolitikával kapcsolatban közölt írást a Spiegel Online című független német hírportál. A zsidógyűlöletet üldözni, a zsidógyűlölőket dicsőíteni című írásában Keno Verseck kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök "zéró toleranciát rendelt el a zsidógyűlölettel szemben", de a politikus és pártja ezzel egyidejűleg "bevallottan antiszemita" emberek előtt adózik tisztelettel.

A "magyar szélsőjobboldaliak" eredménytelenül követelik "egyik legnagyobb bálványuk", Héjjas Iván "jogi rehabilitációját", de Orbán Viktor pártja, a Fidesz soraiból "legalábbis eszmei rehabilitációt" kapott, amikor Lezsák Sándor parlamenti alelnök, a párt "egyik legismertebb keményvonalasa" hősként és szabadságharcosként méltatta a 73 ember megkínzásáért és meggyilkolásáért 1947-ben, távollétében elítélt férfit.

A "hivatalos magyar mércék szerint is megengedhetetlen, hogy az állam egyik legmagasabb rangú képviselője méltat egy elítélt antiszemita gyilkost", ugyanis az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia "nem üres frázis". Ugyanakkor "az olyan méltatások, mint Héjjasé egy új vezető kultúra részét alkotják, amelyet mélyreható történelmi revizionizmus jellemez" - írta a Spiegel Online szerzője.

A többi között hozzáfűzte: "a magyar kormányfőt ugyan inkább a labdarúgás érdekli, mint a történelem, és nem antiszemita", de pártját megnyitotta az "egészen a szélsőjobbig húzódó ideológiai spektrum felé, hogy az összes többi erőt kiszorítsa onnan".

Képünk forrása: AFP Photo/Thierry Charlier