Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka - derül ki a parlament honlapjára pénteken felkerült napirendi javaslatból. Az első ülésnapon egy érdemi döntés várható: az Országgyűlés megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának (fb) elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.

Hónapok óta felügyelet nélkül működik az MNB, az új parlament megalakulásával, május 8-án szűnt meg az fb mandátuma, ahova négy tagot a parlament, egy tagot pedig a nemzetgazdasági vagy pénzügyminiszter jelöl. A testület havonta egyszer ülésezik, a tagok számára nagyjából 3-4 napot vesz igénybe a munka havonta, és ezért bruttó 3 millió forint fizetés jár, az fb elnökének 3,5 millió forint.

Az országgyűlési honlapon megtalálható munkarend alapján a parlament a december 10-ei héten zárja őszi ülésszakát. A jelenlegi törvényalkotási programban szereplő törvények közül három kezdeményezés lehet olyan, amelyik konfliktussal járhat a Policy Agenda szerint.

Ezek az egyházi törvény, rendvédelmi feladatokat ellátók szolgálati viszonyának szabályozása, valamint tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény. A kötcsei zártkörű fórum résztvevői előtt pedig arról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy egy újabb alkotmánymódosításra készül, azonban konkrétumokat nem árult el.

A kép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor.