Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem fogadja az európai parlamenti választások előtt az Európai Néppárt (EPP) vizsgálóbizottságát (a "bölcsek tanácsát") Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke - tudta meg a Népszava az ügyhöz közel álló brüsszeli forrásokból. A belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke által vezetett testület - amelynek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus - már a szavazás előtt szeretett volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel.

A "bölcsek tanácsát" az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az lenne a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megvizsgálja, hogy az megfelel-e a Néppárt demokratikus értékeinek és elveinek. Az Európai Néppárt brüsszeli székhelyén nem kívánták kommentálni az értesülést.

A Fidesz márciusban még nyitott volt a "bölcsek tanácsa" fogadására, az utóbbi hetekben viszont végletekig megromlott a viszony az EPP és Orbán Viktor között. Olyannyira, hogy a kormányfő alkalmatlan csúcsjelöltnek nevezte Manfred Webert, a néppárt európai bizottsági elnökjelöltjét. Weberre utalva azt monda: "Nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök."